För en snabb bostadslösning under flyktingkrisen fick Gällivares kommunala bostadsbolag Top Bostäder i uppdrag att utreda hur man på snabbast sätt skulle ordna fram bostäder. De två alternativen som skulle utredas var en påbyggnad av två befintliga hyreshus i centrala Gällivare eller nya modulhus i Koskullskulle – men inget slog väl ut.
– Det är ganska enkelt. Vi fick uppdrag att titta på modulhus, men de blir dyrare och är inte heller i samma kvalitet. Då faller det, säger Top Bostäders styrelseordförande Stig Eriksson (V).
LÄS MER: Flyktingar kan få bo mer i moduler
Enligt honom själv tror han att modulhustillverkare kan ha sett sin chans när flyktingströmmarna ökade under förra året.
– Jag tror att nu när krisen under 2015 uppdagades så började många ställa upp modulhus som en snabb lösning. Då började priserna sticka iväg ganska rejält.
Bedömningen för modulhusen blev att kvadratmeterpriset hade gjort det alldeles för dyrt att bo där. Även alternativet med påbyggnad av husen i kvarteret Domherren ströks tills vidare då det blir för svårt att få plats med bland annat parkeringar. Nu vill man istället få ett politiskt beslut om att bygga vanliga bostäder som ska vara befintliga för alla behov, inte bara flyktingbostäder.
– Med permanenta hus är det ju en helt annan räkning, du bygger ju hus som ska stå i minst 50 år. Det här handlar om 60 lägenheter som är till för såväl gamla och unga som nyanlända, säger Stig Eriksson.
Redan nu har kommunstyrelsen enhälligt godkänt förslaget om ett bygge på Forsheden där det redan finns en detaljplan intill ett av Tob Bostäders befintliga bostadsbestånd.
– Vi kunde kanske ha varit någon månad snabbare att få klart det här, men vi har tittat på andra alternativ också och försökt se om det fanns något annat lämpligt. Får vi bara fullmäktiges godkännande så kan vi köra igång redan till våren, säger Stig Eriksson.
Någon kalkyl för vad det nya bygget kommer kosta finns ännu inte då man inte gjort någon upphandling.
– Vi har påbörjat planläggning, men kostnaden är omöjlig att uttala sig om före upphandlingen.
Har man pengarna till detta?
– Det har vi, vi har möjligheten att göra det här.
Varför har det här alternativet inte funnits förut i så fall?
– Vi har fått en intäkt genom att kommunen i våras köpte ett äldreboende vi ägde, Lövberga i Malmberget. Det fick vi drygt 30 miljoner kronor för, säger Stig Eriksson.
Under måndagen ska förslaget om de 60 lägenheterna beslutas i kommunfullmäktige.