Moderaterna vill sänka parkeringsavgifter...

Moderaterna vill sänka parkeringsavgiften i Gällivare kommun. Avgiften är 1000 kronor och moderaterna anser att den är för hög och bör sänkas till 350 kronor, förutom felparkering på p-plats för funktionshindrade, där avgiften bör vara 500 kronor.

GÄLLIVARE2010-10-22 06:00
Gällivare kommun har Sveriges högsta tillåtna felparkeringsavgifter på 1000 kronor för alla sorters felparkeringar.
Orimliga avgifter
Det är ingen skillnad om man bryter mot datumparkering i ett villaområde sommartid eller om man parkerar på en handikapparkering. Moderaterna anser att avgifterna är orimliga och böter för felparkering ska inte användas för att vara en finansieringskälla till den kommunala verksamheten.
Därför föreslår Sune Lantto, Monica Hedström, Anna-Karin Ahlberg, Lars Alriksson och Eva Alriksson en sänkning till 350 kronor, förutom felparkering på handikapplats som bör vara 300 kronor.
Vissa tidsperioder
Då de gäller datumparkering föreslår de att föreskriften ändras till att gälla endast vissa tidsperioder då snöröjning och sandborttagning utförs.
Datumparkering innebär att ena sidan av gatan ska vara fri från fordon klockan 02-08. I delar av Svergie gäller datumparkering endast under vissa tidsperioder och detta borde gå att införa även i Gällivare, anser moderaterna, som skriver att datumparkeringen skapar stor irritation för den enskilde kommunmedborgaren.
Svåra att följa
Frågan ska upp till kommunstyrelsen för beslut den 25 oktober. Service- och tekniknämnden, föreslår att ks förslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att förändringar i bestämmelser i de lokala trafikföreskrifterna är svåra att följa om förändringen gäller olika perioder under ett år.
Avbrott i rutinerna skapar förvirring menar de. Under den korta sommaren behövs datumparkeringen för sopning, reparation av asfalt och kantsten, anser de.
Vill inte sämka
De vill inte heller sänka p-avgifterna, enligt moderaternas förslag, då det medför ökade kostnader för driften av gatorna och felparkerade fordon medför en otryggare trafikmiljö.
Dessutom, skriver de är ärendet behandlats i service- och tekniknämnden den 15 juni 2010, och det finns redan ett förslag om sänkta avgifter som ska behandlas i novemberfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om