Beskedet: Moderaterna lämnar socialnämnden

Moderaternas ledamöter i socialnämnden lämnar sina uppdrag i protest mot majoritetens sätt att styra arbetet. "Det är väldig beklagligt, men vi kan inte vara en del av något som inte är rättssäkert", säger ledamoten Nina Kaze.

Kjell Sundvall, Moderaternas gruppledare i socialnämnden, ser bristen på rättssäkerhet som den främsta orsaken till avhoppet.

Kjell Sundvall, Moderaternas gruppledare i socialnämnden, ser bristen på rättssäkerhet som den främsta orsaken till avhoppet.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2024-04-10 06:00

Nyheten i korthet

  • Samtliga åtta moderata ledamöter i socialnämnden i Gällivare kommun lämnar sina uppdrag i protest mot majoritetens sätt att styra arbetet.
  • De anklagar nämnden för brister i rättssäkerhet, insyn, kontroll och ordning samt den demokratiska processen. De kritiserar även ordförandens uttalanden om utländska familjer.
  • Moderaternas gruppledare i kommunstyrelsen, Lars Alriksson, tycker att det är tragiskt för kommunen och dess medborgare att ledamöterna känna sig tvungna att lämna nämnden.

Det fortsätter att storma inom den sociala sektorn i Gällivare kommun. Nu har samtliga åtta valda moderata ledamöter och ersättare beslutat att lämna sina uppdrag i nämnden.

Beslutet kommer inte plötsligt, diskussioner har pågått inom gruppen under en tid, bekräftar Moderaternas gruppledare i socialnämnden, Kjell Sundvall. 

– Det råder ett dåligt samtalsklimat i nämnden, särskilt från ordförandes sida. Majoriteten fattar beslut och begår felaktigheter på ett sätt som vi inte kan acceptera. Nu under den sista nämnden meddelades det att tjänstemän har börjat ta fram åtgärdsförslag utifrån det som framkom av visselblåsarärendet och av JO-utredningen. Det har man arbetat med i 1,5 månad redan, men ingen av oss visste ens om det, säger Kjell Sundvall. 

Han fortsätter:

– Det finns ingen rättssäkerhet inom nämnden, trots att vi håller på med myndighetsutövning, det är oerhört allvarligt. 

Hans nämndskollega Nina Kaze ger samma bild. 

– Vi har lagt yrkanden under hela förra året. När utredningen efter visselblåsarärendena och JO:s granskning uppdagade samma brister i hanteringen av barnärenden som vi hade yrkat om fick vi inte utredningarna på bordet. Vi får inte ens prata om de viktigaste frågorna och om orsakerna till den dåliga ekonomin. Det är inte rätt. 

Hon är också kritisk till uttalanden som socialnämndens ordförande gjort i NSD, om att vissa barnärenden handlar om utländska familjer. 

– Det är en människosyn som vi inte står bakom. 

Nämndens ledamöter saknar insyn, det råder brister i såväl kontroll och ordning som i den demokratiska processen, menar de moderata representanterna. 

undefined
Moderaterna blev största parti i Gällivare i valet 2022. Nu väljer ledamöter och ersättare att kliva av från socialnämnden.

– Vi som ledamöter kan inte garantera att verksamheten följer lagar och regler, säger Kjell Sundvall. 

Socialnämnden redovisade ett ekonomiskt underskott på nära 120 miljoner kronor vid årsskiftet. 

– Nästa år sänks budgeten drastiskt och då riskerar vi att gå back över hundra miljoner igen. Kommunens revisorer bör inte ge ansvarsfrihet åt socialnämnden, säger Kjell Sundvall. 

undefined
Socialnämnden blöder ekonomiskt och i slutet av förra året var underskottet nära 120 miljoner kronor. "Vi får inte ens diskutera orsakerna till det", säger ledamoten Nina Kaze.

Att ledamöterna och ersättarna från moderaterna väljer att lämna socialnämnden behöver inte påverka nämndens arbete, säger Staffan Wikell, jurist på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Det krävs att fler än häften av ledamöterna, inklusive tjänstgörande ersättare, är på plats för att nämnden ska kunna handlägga och fatta beslut. 

Platserna ska dock inte stå tomma, utan ska så snart som möjligt fyllas med andra ledamöter.

– När kommunfullmäktige fattat beslut om entledigande så ska fullmäktige så fort som möjligt återbesätta de tomma platserna genom fyllnadsval. Normalt sett erbjuds det parti vars ledamot har entledigats att nominera en kandidat till den tomma platsen. 

– Det finns en särskild inkallelseordning som fullmäktige fattar beslut om inför varje ny mandatperiod.I första hand ska platserna ersättas av andra Moderater.

Hur vanligt är det här att en hel partigrupp lämnar en nämnd så här?

– Det har ju hänt tidigare, men det är väldigt ovanligt.

Moderaternas gruppledare i kommunstyrelsen, Lars Alriksson, förstår sina partikamraters frustration, men tycker det är tragiskt för kommunen och dess medborgare att de lämnar nämnden. 

– Vi lyckades bemanna denna nämnd med nya, unga politiker med mycket hög kompetens. Nu har de genom härskartekniker drivits så långt att de känner sig tvingade att lämna sina uppdrag. 

undefined
Lars Alriksson (M), har förståelse för sina partikamraters beslut men anser att avhoppet är "tragiskt för hela kommunen".

Socialnämndens ordförande Inger Junkka, (S), vill inte kommentera de moderata ledamöternas beslut.

– Det får du ta med mitt parti. Det där har jag ingenting med att göra, säger hon.

Men du är ju ordförande, du måste väl ha någon  kommentar till deras beslut att lämna nämnden?

– Nej, det har jag inte. Det får du ta med Birgitta Larsson (kommunalråd och Socialdemokraternas ordförande, red anm.). Jag tänker inte kommentera det här överhuvudtaget.

undefined
Socialnämndens ordförande Inger Junkka, (S), säger att hon inte känner till Moderaternas kritik. "Jag har inte läst artikeln, men jag har inga synpunkter alls.".

Kjell Sundvall säger att det är dåligt samtalsklimat i nämnden. Upplever du samma sak?

–Jag kan inte säga vad de upplever, men jag upplever det inte så.

Kjell Sundvall säger att de moderata ledamöterna inte har någon insyn och menar att det inte finns någon rättssäkerhet i nämnden. Hur ser du på det?

– Det får ju stå för dem. Jag har inga synpunkter om det överhuvudtaget.

Ordföranden för Moderaterna, Lars Alriksson, menar att det är härskartekniker som lett fram till att hans partikamrater känt sig tvungna till den här åtgärden. Hur bemöter du den kritiken?

– Ja, då är det väl så han tycker. Jag kan ju inte gå in och säga vad han ska tycka och inte tycka.

Men hur ser du själv på det?

– Jag jobbar ju på som en ordförande ska jobba. Jag har ju fått skolning i både det ena och det andra och har suttit i många styrelser och nämnder. Senast satt jag i överförmyndarnämnden och där hade vi ju både moderater och vänsterpartister. Och där var det aldrig några synpunkter.

Hur tror du att nämndens arbete ska kunna fortgå efter avhoppen?

– Det törs jag heller inte uttala mig om. Har de sagt upp sina platser så saknar vi ju ledamöter, men det är inget som jag kommer grotta ner mig i. Kanske kan vår kommunsekreterare säga hur man ska hantera sådana här saker, säger Inger Junkka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!