Moderater vill ta bort reservatsregler

Dundrets reservatsregler är ett hinder för utvecklingen av besöksnäringen och fjällområdet. Det anser Moderaterna som vill lyfta reservatsreglerna från Dundret.Men det tycker inte miljö- och byggnämnden som befarar att en process kan bli långvarig och kostnadskrävande.

Dundret bör upphävas som naturreservat, anser moderaterna i Gällivare.FOTO: Marie Ridderström

Dundret bör upphävas som naturreservat, anser moderaterna i Gällivare.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-10-27 06:00
Moderaterna vill upphäva Dundret som ett Natura 2000-område. I en motion till fullmäktige skriver de att reservatsreglerna är till hinder för utvecklandet av Dundret-området. "Besöksnäringen är en strategisk framtidsnäring för Gällivare kommun. Det är unikt med ett fjällområde nära ett samhälle med samhällsservice endast 15 minuter från en flygplats. Att ändra ett Natura 2000-område är inte lätt men det ska vara möjligt."
Riksintresse
Lars Alriksson, Eva Alriksson, Sune Lantto och Monika Nordvall Hedström, anser att kommunen ska ta initiativ till att lyfta reservatsreglerna från Dundret De tycker att. kommunen bör se över lämpliga ersättningsområden för Dundret och arbeta för att länsstyrelsen, Naturvårdsverket och EU går med på att upphäva Dundret som natura 2000-område.
I remissvaret från miljö- och byggnämnden föreslås att fullmäktige avslår motionen. Motiveringen är att Dundret är ett riksintressant område med storslagen fjällmiljö, våtmarker, levande skogar, ett rikt växt- och djurliv.
Nämnden anser att det redan nu är möjligt att få tillstånd till turistverksamhet och byggnationer på Dundret.
Samhällsomvandlingen
Ännu ett argument från nämnden är att en process kan bli både långvarig och kostnadskrävande för kommunen. En avveckling av Natura 2000-området kan också få negativa konsekvenser för barn och ungdom, vars intresse för natur, djur och rörligt friluftsliv kan minska, vilket kan få hälsomässiga konsekvenser.
En process kräver dessutom en fördjupad studie, vilket kräver resurser som kommunen inte har i dag, då de resurserna behövs för samhällsomvandlingen som pågår i Malmberget/Gällivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om