Mjölken köps från södra Sverige

Gällivare kommun missgynnar Norrbottens mjölkbönder. Kommunen köper Arlas mejeriprodukter i stället för Norrmejeriers.- De har helt enkelt ett lägre pris, säger inköpschef Rolf Olsson, Gällivare kommun.

Gällivare kommun köper i fortsättning mjölkprodukterna från Arla i stället från...foto: yvonne åsell

Gällivare kommun köper i fortsättning mjölkprodukterna från Arla i stället från...foto: yvonne åsell

Foto: Yvonne Åsell/SCANPIX SWEDEN

gällivare2009-10-12 06:00
Samtliga av Norrbottens kommuner köper mjölk och mejeriprodukter från Norrbotten och Västerbotten - utom Gällivare.
Med start i höst har kommunen gjort en upphandling med matgrossisten Svensk Cater AB, som tillhandahåller mjölk från Arla Foods.
Det innebär att Gällivares skolor och äldreomsorg serverar mjölk från södra Sverige och Danmark de kommande tre åren.
"Skiljer 250 000 kronor"
- Svensk Cater hade ett lägre anbud än Norrmejerier. Årsvis skiljer det ungefär 250 000 kronor. Det är ganska mycket pengar för oss, säger Rolf Olsson.
Utöver det lägre priset menar Rolf Olsson att upphandlingen med Svensk Cater AB passade bättre, eftersom grossisten har lagerhållning i Gällivare.
- Vi köper in allt av dem - kolonialvaror, bröd, charkuterivaror, djupfryst och mejeriprodukter. Det här är ett väldigt bra upplägg eftersom det blir en total samordning av leveranser till förskolor, skolor och äldreomsorgen. Rent miljömässigt är det också bra, med samma fordon som levererar alla livsmedel, säger Rolf Olsson.
Det är första gången som Gällivare kommun väljer en annan leverantör än Norrmejerier.
- Faktum är att Norrmejerier levererade till Svensk Cater tidigare. Märkligt nog hade Svensk Cater lägre priser på mjölken då, än om vi skulle handla direkt från Norrmejerier, säger Rolf Olsson.
Har ert beslut väckt några reaktioner hos Gällivareborna?
- Nja. Däremot var det en mjölkbonde i Narken som undrade varför vi köpte mjölken från Skåne.
Borde inte Gällivare kommun gynna mjölkbönderna i Norrbotten?
- Det är inte säkert att man gör det, bara för man köper Norrmejeriers produkter. De tar mjölk ända nerifrån Sundsvallsregionen, säger Rolf Olsson.
"Jättetråkigt"
På Norrmejerier beklagar man att Gällivare kommun har beslutat att rata deras produkter de kommande tre åren.
- Det här är något helt nytt. Alla andra kommuner och landstinget köper den lokala mjölken från Norrbottens bönder, säger Bo Rasmussen, verkställande direktör för Norrmejerier.
Tar ni för höga priser?
- Mjölk- och mejeriprodukter är en jätteliten del av den kommunala budgeten och vi har erbjudit Gällivare kommun samma priser och service som övriga kunder. Därför tycker vi att det här jättetråkigt, säger Bo Rasmussen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om