Miljöskandal vid gamla renforskningsstationen

En miljöskandal har uppdagats vid den före detta renforskningsstationen längs Harrträskvägen. Mängder med renstängselrullar ligger och rostar i skogen.- Miljö, natur och skattepengar förstörs, säger Sture Fransson.

"Miljö, natur och skattepengar förstörs", säger Sture Fransson, som upptäckte mängder med renstängselrullar som rostar i skogen. FOTO: Marie Ridderström

"Miljö, natur och skattepengar förstörs", säger Sture Fransson, som upptäckte mängder med renstängselrullar som rostar i skogen. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-09-12 06:00
Vid den gamla renforskningsstationen efter Harrträskvägen ligger stora mängder renstängselrullar och rostar.
Området ligger cirka två mil
utanför Gällivare, efter Nattavaaravägen och Harrträskvägen. Där bedrevs renforskning under 1950-80-talen. Miljöskandalen upptäcktes av Sture Fransson när han var ute på skogsvandring med sin hund.
- Man bli häpen. Det här har kostat mycket pengar och ser ut att vara oanvänt material. Hur hamnade det i diket? Det är förfärligt vad man slösar med våra skattepengar, med naturen och miljön, säger Sture Fransson.
En fara för djurlivet kan också befaras då djur kan trassla in sig
i vassa och rostiga järnstängsel.
"Området bör städas"
Kjell Sundvall, miljö- och byggchef vid Gällivare kommun, säger:
- Om renforskningsstationen är nedlagd så bör området städas och återgå i sitt naturliga skick. Området bör städas av den som är ansvarig för renforskningen. Markägaren Sveaskog borde vara intresserad av att ha området rensat. Visar det sig att det kommer in ett ärende på det här, då får vi ta tag i det, säger Kjell Sundvall och hänvisar till Tony Mossing vid Umeå universitet
"Slasigt att lämna det"
Tony Mossing säger att renforskningsstationens verksamhet har upphört.
- Den har upphört för oerhört länge sedan. Jag var där en gång på 70-talet, man gjorde utfodringsförsök och hade renar i hagar. Det är slasigt gjort att lämna det utan att städa upp. De som drev anläggningen är borta ur tiden, säger han och hänvisar till professorn
i renskötsel, Öje Danell, vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Utvecklade nödfoder till renar
Öje Danell säger att forskningen gav värdefulla kunskaper för rennäringen.
- Nu finns det foder som fungerar väldigt väl. Det här var en försökspark där man utvecklade nödfoder till renarna. Forskningsmässigt är det klart. SLU hade det övergripande ansvaret. Någon har brustit, men jag kan inte ge dig ett klart svar på vem. Ansvaret ligger inte på vår avdelning. Vår enhet har aldrig varit där ute. Renförsöksavdelningen är nedlagd sedan slutet av 80-talet. Slut-ansvar för städningen bör ligga på markägaren.
Utredning om ansvarsfrågan
Frågan är vem som ska ansvara för städningen av skogen?
Anne Eklund, skogsansvarig vid Sveaskog, säger att det är verksamhetsutövaren som har ansvaret för att lämna området i städat skick.
- Nu låter det som det var länge sedan verksamhet pågick och vi bör reda ut vem som har ansvar för bortforsling av stängsel, men klart är att vi inte vill att det ska se ut så här i vår skog. Det här är bra information som vi ska gå vidare med, säger hon.
Miljövännen Sture Fransson, är nöjd med beskedet.
- Det är bra att de börjar fundera på vem som ska städa upp i skogsområdet. Så här ska vi inte ha det
i friska Gällivare, säger Sture Fransson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om