Miljonsatsning på Aitik

Bolidens styrelse har fattat beslut om att investera 600 miljoner kronor i Aitikgruvan. Målet är att säkra gruvans fortlevnad till 2040.

SATSNING. 600 miljoner. Så mycket vill Bolidens styrelse lägga på att bygga ut Aitikgruvan.

SATSNING. 600 miljoner. Så mycket vill Bolidens styrelse lägga på att bygga ut Aitikgruvan.

Foto: Kurt Engström

GÄLLIVARE2014-05-06 20:52

Det här framkom på tisdagen, då Boliden presenterade sin delårsrapport.

Efter utbyggnaden ska Aitik, Sveriges största koppardagbrott, kunna producera 45 miljoner ton malm per år, men det här förutsätter att bolaget får ett godkänt miljötillstånd.

En ansökan om detta lämnades in i slutet av 2012.

Jätteinvesteringen i Aitik handlar om att byta ut och förstärka krossar, förstärka vattenpumpningen och bygga ett nytt ställverk som ska försörja gruvan med el.

I dag har Aitik tillstånd att bryta 36-38 miljoner ton malm per år.

Om utbyggnaden kan ske planerar Boliden att gruvan ska kunna drivas till 2040. Det innebär att man måste bygga nytt sandmagasin någon gång efter 2025, enligt nyhetsbyrån Six News.

Produktionen i Aitik var hög under första kvartalet, och det hjälpte till att balansera försämrade metall- och svavelsyrapriser – något som innebar att Bolidens rörelseresultat blev 385 miljoner, nästan en halvering jämfört med första halvåret 2013.

– De delar vi påverkar, produktion och kostnader, har utvecklats bra under kvartalet. Metall- och svavelsyrapriserna är dock låga och resultatet i sin helhet var därför svagt, säger vd Lennart Evnell i ett pressmeddelande.

Som en följd av detta föll aktien under tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om