Miljonregn över nämnderna

Kommunfullmäktige i Gällivare beslutade om miljonregn över nämnderna. Oppositionen var kritisk.
– Tolv miljoner på ett bräde vid sittande bord utan underlag, det är egentligen idioti, säger Bernt Nordgren (NS).

Foto:

GÄLLIVARE2013-08-26 21:29

Det blev livlig debatt i höstens första fullmäktige. Stridspunkten var tilläggsanslag för 2013. Gällivare kommun har överskott i budgeten. Pengar har kommit från försäkringar och LKAB.

Birgitta Larsson agerade jultomte och berättade hur S vill fördela pengarna. 250 000 till projekt ”trivsel, trevnad och gemenskap”, 300 000 till nya möbler i Mariaskolan och Tallbackaskolan. En halv miljon till service- och tekniknämnden, för gång- och cykelvägar och pensionärsservice. En miljon till yttre miljö. 400 000 till rondeller, 500 000 till nytt larmsystem, fyra miljoner till skolan, en miljon till datorer, 2,3 miljoner till arbetskläder i vården. 350 000 till skolkök och 750 000 till Älvgårdens nya möbler.

Oppositionen kritisk

– Vi vill starkt betona att NS inte på något sätt är emot att pengar ges till nämnderna, däremot är vi emot på vilket sätt ärendeberedningen skett. Vi får veta vid sittande bord att det finns 12,8 miljoner att fördela. S redovisar detta muntligen och inte skriftligen. S har total majoritet men hur är det med den demokratiska processen, säger Margareta Henricsson (NS).

– Moras, inga regler, ingen struktur. Vi föreslår avslag med undantag för en miljon till yttre miljö, säger Lars Alriksson (M).

Bernt Nordgren (NS):

– Det är ganska konstigt, en nämnd får en budget som är för liten, det blir sparkrav och köpstopp. Vi har gnetat och gnetat för att få i hop det och plötsligt finns det en massa miljoner. Förra året var en katastrof då skolan fick säga upp alla assistenter, de människorna måste tillbaka till skolan, säger han.

”Många bra förslag”

– Det är många bra och nödvändiga förslag, säger Jeanette Väppling (V), men vi vänder oss mot sättet att hantera budgetprocessen.

Kommunalråd Tommy Nyström (S) försvarade förslaget.

– Det finns något som heter politik. Vi har egen majoritet och vi använder den på ett vettigt sätt. Ni hade gjort likadant om ni haft egen majoritet.

Birgitta larsson (S) instämde.

– Ni beskyller oss för att vara vårdslösa med budget och ansvar, men vi har haft plussiffror i många många år. Självklart hade vi önskat ha dessa pengar i ram, men tyvärr, prognosen var dystrare än det faktiskt blev och då ser vi det som självklart att dela ut pengar till nämnderna, säger hon.

S och MP röstade för förslaget. M, V, NS och SKP reserverade sig.

Beslut i korthet:

Ishallen får 300 000 kr i engångsanslag till driften.

Budgetfullmäktige flyttas till 11 november 2013.

Kommunplan 2014-2016 antogs. Moderaterna och SKP reserverade sig till förmån för eget förslag.

Handlingsprogram för säkerhetsskydd och informationssäkerhet antogs.

Kommunfullmäktige godkände Iris Dimitris avsägelse från socialnämnden. Ny ledamot, Kristina Forsberg, valdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om