– Forskning visar att kvinnor med funktionsnedsättning oftare utsätts för våld än kvinnor generellt. Många tror att kvinnor med funktionsnedsättning är skyddade av sitt sociala stöd, men då tänker man inte på att förövaren kan vara en partner, anhörig, syskon eller personal, säger Denise Cresso, projektledare i projekt Eja.
Projektet, som stöds av Allmänna Arvsfonden, besöker 60 kommuner i Sverige för att kartlägga tillgängligheten i det stöd och skydd som finns, samt utbilda socialtjänst, idéburna jourer och föreningar som arbetar med tillgänglighetsfrågor.
I Gällivare hölls en föreläsning med filmvisning, för "Rådet för funktionshindrade" och Kvinnojouren Nike. Filmerna har köpts in av Gällivare kommun. Deltagarna fick testa den blindes utsatthet, treva sig fram i korridorer och gå i djupsnö, med ögonbindlar på.
Projektet har inventerat den lokala Kvinnojouren, på Unizons (Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund), uppdrag.
– Det finns alltid saker att förbättra, men det ser ganska bra ut i Gällivare vad gäller tillgängligheten, säger projektkoordinator Linda Ohlsson.
Projektet tittar bland annat på den fysiska miljön, informationsmaterial och hemsidor.
– I Gällivare gör Kvinnojouren Nike ett fantastiskt arbete med små resurser. Fem kvinnor lyckas hålla telefonjour dygnet runt och erbjuda kvinnor skyddat boende. De kämpar med knappa resurser och en halvtidsanställd, säger Denise Cresso.
En undersökning visar att 46 procent av svenska kvinnor erfarit våld i sitt liv. Kvinnor med funktionsnedsättningar är dubbelt utsatta. Exemplen är många: Att slå en kvinna som är rullstolsburen. Att håna en kvinna som drabbats av stroke. Att tvinga en ung tjej med intellektuell funktionsnedsättning till prostitution.
– Vi föreläser om hur våldet ser ut, fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt. Det kan handla om försummelser med hygien, ekonomiskt utnyttjande, att inte tolka för en som är döv eller placera rullstolen utom räckhåll, säger Denise Cresso.
I dag finns stora brister när det gäller stöd till våldsutsatta kvinnor med funktionsnedsättning. Enligt socialtjänstlagen äger kommunen ansvaret, men kvinnorna hänvisas ofta till de idéburna Kvinnojourerna.
– Kommunerna måste inse att Kvinnojourerna gör ett fantastiskt arbete och stödja dem ekonomiskt därefter, säger Denise Cresso.