Mer press på kvinnorna

Heltidsarbete och störst ansvar för hemmet kan vara en orsak till att kvinnor är pressade.Det enligt företagaren och tre - barnsmamman Marianne Boman.

FRAMTID. Anna Sjölund, 11 år, tror att det är ett jämställt samhälle när hon är vuxen. Mamma Marianne Bohman är något tveksam.

FRAMTID. Anna Sjölund, 11 år, tror att det är ett jämställt samhälle när hon är vuxen. Mamma Marianne Bohman är något tveksam.

Foto: Lina Norberg Juuso

Gällivare2014-04-10 07:44

Marianne Boman, 49 år, är taxichaufför från Malmberget med egen firma och mamma till tre barn mellan sju och fjorton år. Att få ihop det så kallade livspusslet är inte helt enkelt för familjen. Hon tror att en orsak till att kvinnor är mer deprimerade än män kan hittas i vardagsstressen för många. Hon konstaterar att kvinnor idag ofta jobbar heltid - men samtidigt har störst ansvar för hus och hem. När kvinnor föder barn och är föräldralediga kan det finnas dold eller öppen press på dem att snabbt komma ut i arbetslivet igen. Samtidigt finns längtan och önskan efter att utöva det perfekta moderskapet.

– Kvinnor har så höga krav på sig själv. Och vi är bra på att få ihop allt, vi löser det.

Olika förväntningar på könen är en annan bit hon tror kan bidra till en känsla av stress. Marianne Boman säger att hon själv har två flickor och en pojke - hon tror att hon omedvetet ställer olika krav på barnen utifrån kön. Flickor förväntas ta mer ansvar.

– Jag är själv uppvuxen som ensam flicka med bröder och tog mer ansvar, och det blev ännu tydligare när mamma blev äldre.

Dottern Anna Sjölund, elva år, säger att det är skillnad på hur flickor och pojkar agerar i hennes klass. Själv vill hon bli skådespelare och tror att orättvisa könsskillnader kommer att borta när hon är vuxen.

–  Mmm, säger mamma Marianne Boman.

– Vi hoppas på det.

Marianne Boman låter inte helt övertygad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om