Personalbrist leder till dålig arbetsmiljö och vite

Förra veckan anmälde fackförbundet Vision Gällivare kommun till Arbetsmiljöverket. Enhetscheferna på avdelningen för funktionshinder upplever negativ stress som påverkar arbetsmiljön, hävdar facket.

I maj kom domen som säger att Gällivare kommun ska betala en sanktionsavgift på 900 000 kronor för att personal haft för många övertidstimmar. Nu larmar enhetscheferna om en ohållbar arbetsmiljö.

I maj kom domen som säger att Gällivare kommun ska betala en sanktionsavgift på 900 000 kronor för att personal haft för många övertidstimmar. Nu larmar enhetscheferna om en ohållbar arbetsmiljö.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare2023-07-04 12:00

I anmälan uppger facket att enhetscheferna upplever en osund arbetsmiljö med högt ställda krav som lett till sjukskrivningar i arbetsgruppen.

– Vi är medvetna om att det måste ske en översikt av arbetsuppgifterna för enhetschefer, säger socialchefen Annette Viksten Åhl.

Idag behöver till exempel en enhetschef se och ta hand om brukarnas behov samtidigt som hon är ansvarig för 30 medarbetare som är utspridda geografiskt.

"Medarbetare som ska ledas, ha utvecklingssamtal, lönesamtal och ha en bra arbetsmiljö. Ovanpå det här så har cheferna också ett svagt administrativt stöd och får hantera allt från trasiga datorer till att byta glödlampor", skriver facket i arbetsmiljöanmälan.

Socialchefen ser allvarligt på arbetsmiljöproblematiken. Hon menar att det handlar om att lösa problemet kortsiktigt för att därefter kunna fokusera på en mer långsiktig förändringsprocess som måste ske när det gäller enhetscheferna.

– Vi har bland annat tagit in en konsult utifrån som ska hjälpa till att avlasta enhetscheferna under en tid framöver, säger Annette Viksten Åhl.

Som vi har berättat tidigare är kommunens vilja att enhetscheferna ska komma närmare verksamheten, bland annat genom att införa arbetsledare som hanterar exempelvis tillsättningen av vikarier.

– Vi har även tillsatt en enhetschef som har hand om vikarierna och deras arbetsmiljöansvar. Just vikarietillsättning och möjligheten att få in personer i verksamheten är något som vi ständigt kämpar med, säger Annette Viksten Åhl.

Vikarietillsättningen och bristen på händer i omsorgen har också lett till att anställda inom äldre- och handikappomsorgen arbetat närmare 2 000 timmar mer övertid än tillåtet. På grund av att man inte har haft kontroll på övertiden har kommunen tvingats att betala en sanktionsavgift på 900 000 kronor och det slogs fast i en dom av förvaltningsrätten den 23 maj, som bara sänkte sanktionsavgiften marginellt.

– Vi behöver jobba långsiktigt med att få fler att utbilda sig och jobba inom vården. Vi vet att vi har en besvärlig situation med låg arbetslöshet och industrin som har bättre förutsättningar att locka personal. Det är frågor vi inte lyckats lösa och därför kommer vi att behöva betala vitet. Det här är också en större fråga som vi behöver involvera politiken i, säger Annette Viksten Åhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!