Det är i ishallen –isladan– i Malmberget som allting började. Malmbergets AIF har fostrat Petter Granberg, Johan Häggkvist, Isac Lundeström – och hans pappa Peter Lundeström som levt och andats ishockey hela sitt liv.
– Jag började spela 1972 när jag var sex år och sedan tränade man fram till A-laget som man ville gå upp till, berättar Peter Lundeström.
Han minns när han som 14-åring spelad match inför 1 000 personer.
– Det var ett kanadensiskt lag som kom hit och de var väl något år äldre. Det var fullsatt, det var en riktigt stor upplevelse, säger han.
– 1993 kvalade vi till högre division, gamla ettan, det var kul. Det var många ryssar som spelade i MAIF på 1990-talet, säger Peter Lundeström.
Han berättar att han gjorde A-lagsdebut när han var 15 eller 16 år och spelade till 1988 då han flyttade till Vimmerby. Där blev han kvar i två års tid innan det blev flytt tillbaka till Gällivare igen.
– Jag spelade fram till 2004, så man har ju spelat några år, säger han.
Bägge sönerna, äldsta brodern Eric och lillebror Isac, började spela ishockey tidigt.
– Deras karriär började i Malmbergets ishall. Eric var fem år och jag blev tränare. Efter något år hakade Isac på, han var tre eller fyra år. Han hakade på allt vad storebror gjorde, säger Peter Lundeström.
Han var tränare till Eric i ungefär åtta år, sedan flyttade sonen till Kiruna för att gå hockeygymnasiet och bodde där i fem år.
– Men han har slutat med hockey nu och det är lite trist. Nu kör han bara paddel och golf, säger Peter Lundeström.
Yngsta sonen Isac, Luleå hockeys supertalang, fortsatte spela ishockey, som bekant.
– Han stack till Luleå efter åttan och jag hängde med. Sedan fick han A-lagskontrakt och hoppade av skolan, nu är det hockey på heltid som gäller, säger Peter Lundeström.
Men det var i Malmbergets ishall som allting började. Ishallen som byggdes med hjälp av ideella krafter och som stod klar i december 1965.
– Den har betytt otroligt mycket för oss. Pojkarna har bott på ishallen, man har haft egen nyckel dit. Och hade man glömt nyckeln kunde man ringa vaktmästaren. Det var hockey hela tiden, spelade ingen roll om det var julafton eller nyårsdagen, säger Peter Lundeström.