Med egen teknik växer blommorna högt

En ny rabatt varje år som anläggs med en teknik där Marie Leandersson slipper gräva. Så har trädgården på mellanområdet växt fram.

VÄXER. Över stenar från Nautanen letar sig fjällvallmons blommor.

VÄXER. Över stenar från Nautanen letar sig fjällvallmons blommor.

Foto: Åsa Junkka

GÄLLIVARE2014-07-14 11:45

När organisationen Svensk Trädgård bjuder in till tusen öppna trädgårdar i hela landet är Marie Leanderssons en av dem. Men den som bestämt datumet till slutet av juni bor inte i Norrbotten.

– Jag har haft snö över hela knäna när jag suttit och rensat bort gamla blad, säger hon.

Mycket väntar på att slå ut, men dagen till ära får vi se en blå bergvallmo som slagit ut under morgontimmarna.

Marie Leandersson bor i ett villakvarter och solen når framsidan men inte baksidan av trädgården. Det utnyttjar hon när nya växter ska testas. Hon köper oftast tre stycken och planterar dem på olika platser. I skuggan, i solen och kanske i en slänt. Då syns det var den trivs och där får den stanna. Ett skogsparti skyddar gården från den värsta blåsten. Det gör att flera blommor slår ut tidigare än hos grannen som inte har samma skydd. Förutom kylan, så är det djur som gör att vissa växter inte visar sig med hela sin flärd. Haren trivs i trädgården, men även små ekorrar, sork och rådjur. Haren äter på barken till träden och ekorrungarna tynger ner ormbunkarna med sin lek.

När Marie Leandersson och hennes man flyttade in i huset 2003 var det nästan bara gräsmatta. Målet är att ingen ska finnas kvar, men det tar sin tid. Varje år anläggs en rabatt, i år fick den en liten porlande vattensamling som styrs av solceller. Marie Leandersson blev diagnostiserad med MS, Multipel skleros, för 12 år sedan och behöver sin rullstol för att ta sig fram. Redan innan diagnosen märkte hon att det var svårt att gräva och hittade en teknik för att slippa. På gräsmattan läggs tidningspapper ut, en tidning delas i två delar. På den bygger hon upp en rabatt och skapar en kant runt. På ungefär två år har tidningarna förmultnat och samtidigt har rotogräset dött.

Till kanter används stenar, målade bräder eller gamla takpannor.

– Jag testar mig fram till ett material som fungerar. Min man kom på att man kunde använda takpannorna, men torvblocken vi försökte med gick inte alls, säger hon.

Sjukdomen hindrar henne inte.

– Jag bestämde mig snabbt att man inte kan sitta inne och gråta. Nu har jag en lätt rullstol som jag kan lyfta själv och bilen är ombyggd så jag kan ta mig fram.

Med hjälp av en släpvagn till rullstolen får hon med sig verktygen hon behöver i trädgården.

Trädgården har många olika nivåer med hjälp av stora stenar och olika träd. Stenarna tiggde Marie Leandersson till sig när de grävde för fjärrvärme i området. Bland träden syns pärlrönn med vita bär och ornäsbjörk.

Det är inte alla växter som fungerar sju mil norr om polcirkeln och en del av jobbet är att få tag i de som gör det. Kanske är det därför två vinrankor får växa i slänten bakom huset.

– Även om de inte ger några druvor är det är lite kaxigt att visa att de växer här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om