Matsvinnet ökade med köttfri dag

Klimatsatsningen med mindre kött slog fel. Efter ett år med en köttfri dag på Gällivares skolor ökar matsvinnet. "Det har ökat med upp till 40 procent", säger kommunens kostchef Karin Anttila.

MINDRE KÖTT. Efter ett år försvinner den renodlade köttfria dagen på Gällivares skolor, då resultaten inte slagit väl ut.

MINDRE KÖTT. Efter ett år försvinner den renodlade köttfria dagen på Gällivares skolor, då resultaten inte slagit väl ut.

Foto: Dan Strandqvist

Gällivare2016-12-02 14:37

Den köttfria dagen på Gällivares skolor fick en tuff start och skapade ett ramaskri bland föräldrar. Nu har en uppföljning visat på att det negativa mottagandet inte minskat. Av 600 elever har 257 elever svarat på en enkät om skolmaten. Av de svarande tyckte 196 elever att det borde finnas ett alternativ till den köttfria maträtten.

– Under de köttfria dagarna har matsvinnet ökat med mellan 30 och 40 procent. Sedan har det berott på vilken typ av mat det är. Har det serverats potatisbullar utan fläsk har det gått lite bättre, men har det varit linsgryta har det inte gått bra, förklarar kommunens kostchef Karin Anttila.

Även efterfrågan och kostnaderna för mellanmål har ökat, eftersom framförallt fritidsbarnen som ska vara kvar längre hinner bli väldigt hungriga de dagar de ätit sämre.

Nu gör man ett omtag och förslaget som kostenheten tagit fram innebär att man kommer plocka bort den renodlade varianten av köttfri dag. I stället kommer det att finnas ett alternativ varje dag, det vill säga både en kötträtt och en vegetarisk rätt. Trots det har kostenheten räknat fram en besparing på 250 000 kronor per år.

– Det vi ser är att om vi har två maträtter varav en är vegetarisk och kanske även laktosfri så sparar vi antalet specialkoster, som är rätt dyra att beställa. De som inte kan äta fläsk och mjölk kan då istället äta av det vegetariska alternativet, förklarar Karin Anttila.

Förändringen kommer att ske på samtliga skolor, förutom på förskolorna där man ser att barnen äter bättre.

–Ska vi ha den här goda tanken med en köttfri dag så måste vi börja jobba med små barn. När de blir äldre har de kunnat vänja sig lite mer och kanske hellre väljer det vegetariska alternativet då, säger Karin Anttila.

Nu ska beslutet om den köttfria dagens framtid tas upp i kommunfullmäktige.

– En uppföljning fanns med i beslutet i kommunfullmäktige. Det är bra att den gjorts, väldigt många har engagerat sig och skrivit sina åsikter i enkäterna. Det är sällan man får en enkät som är så besvarad. Åsikterna är negativa men det är bra att det kommit fram, säger Eva Alriksson (M), ordförande i barn- utbildnings och kulturnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om