Matlaget vill satsa på lokal matlagning

Lokal matlagning skapar matglädje, flexibilitet och bättre miljö. Det anser Matlaget AB, som vill slå samman Matlaget med skolköken och satsa på lokal matlagning.

BRISTYRKE. Kokerskan Felicia Paulsson tillhörde den sista elevgruppen vid storköksprogrammet på Välkommaskolan.

BRISTYRKE. Kokerskan Felicia Paulsson tillhörde den sista elevgruppen vid storköksprogrammet på Välkommaskolan.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-10-23 08:00

– Vi vill se över om vi kan producera mer mat i skolor, äldreomsorg, dagis och byskolor. Det är ett jättebra alternativ med hänsyn till miljö, kost och ekonomi, säger Matlagets vd Ann-Chatrin Haglund.

Matlaget, som ägs av Gällivare kommun och NLL, producerar mat för kommunens omsorg, vård och skolor, cirka 800 000 portioner per år. Matlaget driver också en personalrestaurang.

Maten lagas i centralköket på sjukhuset, kyls ner och körs ut till skolor och äldreboenden där den värms upp. Nu är det andra tider och Matlagets styrelse ser många fördelar med mer lokal matlagning. De föreslår en sammanslagning av Matlaget och skolköken, för att få en gemensam, effektiv och flexibel organisation.

– I samma veva som vi tog upp det här i styrelsen såg vi att vårt kök börjar bli slitet och vi har ett samhälle som ska byggas om. Ska vi fortsätta med kylmatsproduktionen? Vi bygger inte ett nytt kök på två veckor. Vi har kontrakt med landstinget och vi behöver en framförhållning på några år. Här måste göras om och här måste tänkas om. Vi vill ha fler småkök och vi vill kunna producera i fler kök, säger Ann-Chatrin Haglund.

För skolorna skulle det innebära möjligheter att bestämma över matsedel och tillagning. Närproducerad mat ligger i tiden, det är inget bra miljötänk att köra ut maten.

– Alla kök är väldigt nedslitna i kommunen, de är inte rustade för matlagning utan är mottagningskök. Man måste se över vad alla kök behöver för utrustning. Kanske vi ska bli ett produktionskök, laga köttbullar och grytor, och ha lättare matlagning i lokala kök.

Matlaget vill ha politikerna med på tåget. Ett politiskt beslut måste in.

– För tio år sedan var cook and chill det bästa alternativet för kommunen. Det har inte varit dåligt och vi har jobbat för att leverera en bra produkt, men tiderna förändras. Nu planeras nya äldreboenden i kommunen. Det är viktigt att tänka på kökens utformning i samband med nybyggnationer, säger hon.

I dag efterfrågas mer ekologisk och närproducerad mat, lagad från grunden. Helt rätt, säger Kerstin Persson, kokerska med 40 år i yrket.

– Lokal matlagning är A och O för våra gamla. Kryddor försvinner vid uppvärmning. Doften av nylagad mat stimulerar aptiten. God mat är rena medicinen för de gamla, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!