Matig festival till Gällivare

I Augusti får Gällivareborna något nytt att bita i. En helt ny matfestival ska stärka samtalet om mat och hälsa. "Mat är helt i tiden", säger Staffan Bröske, en av arrangörerna.

Satsar på mat. Staffan Bröske, Gällivare Sportklubb, och Stefan Ovrell, Ica Kvantum, är två av många personer som arbetar med Gällivares nya matfestival.

Satsar på mat. Staffan Bröske, Gällivare Sportklubb, och Stefan Ovrell, Ica Kvantum, är två av många personer som arbetar med Gällivares nya matfestival.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-06-17 20:45

För drygt tre år sedan öppnades Ica Kvantum på Malmheden i Gällivare. Sedan dess har Ica-handlaren Stefan Ovrell sett hur intresset för råvaror ökat explosionsartat.

– Det har blivit mycket vanligare att kunder frågar efter specifika varor, berättar han.

Med den insikten var Ica inte sena med att nappa på förslaget om en matfestival från Gällivare Sportklubb som kom förra våren.

– Sportklubben äger Nunisparken och har funderat hur vi kan nyttja lokalerna där. Då kom vi in på temat mat, berättar Staffan Bröske, GSK.

Matfestivalens syfte är att samlas kring mat, och på samma gång kunna belysa hälsoaspekten. Hela året har de inblandade arbetat med upplägget som innehåller matlagningstävlingar, workshops och en och annan kändiskock.

– Bland annat kommer Sigrid Bárány som vann Sveriges Mästerkock år 2012 att vara på plats. Hon kommer att hålla i flera bitar och fungera som personen som knyter ihop säcken, förklarar Staffan Bröske.

Förhoppningarna är att mellan 800 och 1 000 besökare ska leta sig till Nunisparken den 22 augusti. Där kommer flera mathantverkare stå redo att ta emot dem.

– Det handlar om tre saker som vi kopplar ihop. Mat, hälsa, och lokalt. I dag finns det för få möten mellan producent och slutkonsument, att få ett sådant möte ökar till en personlig handel där kunder tänker på vilka produkter de handlar, säger Stefan Ovrell, som själv vill slå ett slag för frukt och grönt.

– Det är ett stort inslag, analyser visar att vi är alldeles för dåliga på att äta frukt i Norrbotten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om