Det blev en lyckad start för Gällivares nya matfestival som under lördagen lockade flera hundra besökare till Nunisvaara.
– Vi är jättenöjda, det har varit hit mer än 500 besökare och till kvällen kommer ännu fler då det är buffé och kvällsaktiviteter, säger Ica-handlaren Stefan Ovrell, som tillsammans med Gällivare sportklubb, GSK är huvudarrangörer.
Dagens stora dragplåster var tv-profilerna och kockarna Sigrid Bárány som vann Sveriges Mästerkock år 2012 samt Alexandra Zazzi, som synts i flera tv-program och bland annat lett matprogrammet Köket.
Under dagen höll de i mingel och tips för besökarna och avrundade deras stund vid spisplattorna med en kockduell där festivaldeltagare fick välja ut råvaror. För dem var det premiär att stå sida vid sida och arbeta.
– Det är Sverigepremiär. Tidigare har vi medverkat på Fångarna på fortet och Postkodsmiljonären tillsammans. Men det här är roligt, inte alls omöjligt att det blir något slags "mattanter på vift" i framtiden, säger Alexandra Zazzi och skrattar.
Konceptet med matfestival fick beröm av de båda kockarna, som hyllade de norrländska råvarorna.
– Det är otroligt roligt att se hur det satsas på maten och visar hur stolta man är över de råvaror som finns här, såsom vilt och bär, säger Alexandra Zazzi.
Likt smöret som smälte i kockarnas stekpannor så sålde utställarnas varor som smör i solsken. På plats fanns tolv utställare med lokal prägel, allt från bakverk till skogens råvaror.
– Svampen sålde slut på en timme, och Bageri Baktanke sålde också helt slut. Det visar på vilket sug det finns efter bra, lokal mat. Det var nog många som inte väntat sig det, och det är viktigt att personerna i leverantörsleden får uppleva hur stor efterfrågan verkligen är, säger Stefan Ovrell.
Matfestivalen har en treårig plan, och till nästa år tänker arrangörerna arbeta ännu mer med att få dit fler lokala utställare och matproducenter.
– Vi hade som mål att få hit 20 stycken, vi fick några återbud och de som inte kunde komma. Nästa år ska vi se till att ha en större bredd av lokala entreprenörer - och ännu mer mat, säger Stefan Ovrell.