Förberedelserna pågår för fullt inne i Arcaden Galleria inför Ung företagsamhetsmässan som invigs under onsdagen. Mässan pågår i två dagar och har 100 mässutställare. Sammanlagt är det 296 gymnasieelever från hela länet som visar upp sina företag och affärsidéer.
Anna Wassermann och Julia Öström Malmström från medieprogrammet i Luleå är i full färd med att förbereda sin monter.
– Det blir faktiskt bättre än vad vi trodde, säger Julia Öström Malmström.
De har startat ett fotoföretag och fotograferar allt från porträttbilder till produktfotografering. Det startade sitt UF-företag i september förra året.
– Det har varit kul att se hur man ska gå tillväga och vad man ska tänka på när man har ett företag, säger Julia Öström Malmström.
Det kan båda tänka sig att bli entreprenörer i framtiden.
– Det är jätteroligt att kunna påverka själv vad man ska göra, säger Anna Wassermann.
Erik Nilsson som går på ekonomiprogrammet i Luleå har tillsammans med Anna Wall och Oliva Rännar startat ett UF-företag som driver en webbportal där andra företag kan annonsera.
– Det har varit roligt och lärorikt, mycket nya saker man fått lära sig, säger Erik Nilsson.
– Vi ser potential att vi kan växa i norrbotten och hela Sverige, säger Erik.
De hoppas även plocka hem några priser, de är i final i årets affärsplan. De hoppas även komma vidare till SM och få åka ned till mässan i Stockholm i mitten av maj.
– Vi hoppas på att vinna alla tävlingar, säger han.
På golvet i sin monter sitter Emma Hansson och Amanda Oscarsson och viker broschyrer i sista minuten inför mässan. De går handelsprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå , där ingår det i utbildningen att starta ett UF-företag. Deras företag säljer en universalladdare för mobiltelefoner.
– Vi såg det som ett bra säljtillfälle så det är därför vi är här, säger Amanda Oscarsson.
Av de cirka hundra företagen är det 34 som deltar i de olika tävlingarna som finns. De som går vidare i tävlingarna går vidare till SM som hålls i Stockholm i maj. Josefin Wäppling Bernárdzon som är regionchef på Ung företagsamhet tycker att eleverna ska starta UF-företag för att de ger dem möjlighet att utvecklas och prova på att starta och driva företag under trygga former.
– Övning ger färdighet, har du testat driva företag så blir du faktiskt bättre på det. Du har lättare att få ett lönsamt företag i framtiden, säger Wäppling.
Josefin Wäppling Bernárdzon menar att de ungdomar som lär sig driva företag också blir attraktivare på arbetsmarknaden.
– Vi vill att de ska bli företagsamma, att de ska lära sig se möjligheter och faktiskt göra någonting av dem, säger hon.