Marknadskrafter i rullning

Nu är Gällivare vintermarknad i gång, med folkliv och kultur. 170 marknadsknallar från hela Sverige besöker Gällivare. En av dem är ballongförsäljaren Leif Persson från Örebro.-Gällivare är bäst, men försäljningen pekar neråt. Det går sämre och sämre år från år, säger han.

Lycka kan vara en ballång. Femåriga Linda Sjöström får den av marknadknallen Leif Persson. FOTO: Marie Ridderström

Lycka kan vara en ballång. Femåriga Linda Sjöström får den av marknadknallen Leif Persson. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-03-23 06:00
Lycka kan vara en "Hello Kitty" ballong.
Femåriga Linda Sjöström strålar av lycka när hon tar emot sin ballong av marknadknallen Leif Persson.
Träffar vänner
I år är det "Hello Kitty" som är den populäraste figuren på ballongerna. Det berättar marknadsknallen Leif Persson från Örebro.
-Den säljer mest, tv har stor genomslagskraft. Jag saluför karameller, kryddor och ballonger. Jag är på resande fot hela året och tar inte semester. Visst är det ett slit, men det är roligt med folklivet och Gällivare är bäst. Varför? Ja, här träffar jag vänner och trivs, säger Leif Persson.
Sockervadd och sockar
Han har åkt runt med sitt marknadsstånd i många år och fasar mest för minus 20 grader och snålblåst.
På fredagen var det minus fem grader och lätt snöfall. Det är godkänt. Tyvärr går affärerna sämre, år från år. Om det beror på vikande födelsetal och färre ungar eller något annat, det vet han inte.
- Jag kommer närmast från Arjeplog och sedan blir det Luleå. Så länge jag är frisk och pigg så fortsätter jag. Gemenskapen mellan knallarna är en orsak till att man orkar hålla på, säger han.
Mormor Britt Eriksson med barnbarnen Agnes och Alva Eriksson syns i folkvimlet på Gällivare marknad. Småflickorna vet exakt vad de vill ha.
-Godis och sockervadd. Det är bäst, säger femåriga Agnes.
Mormor Britt trivs på marknaden. Det är roligt när det händer något i samhället och det är trevligt att träffa folk.
-Jag köper sockar varje år. Billiga motivsockar, det måste jag ha, säger Britt Eriksson.
Tonårstjejerna trivs
Två glada tonårstjejer, en med grönt hår, trivs på marknaden. Linda Larsson och Elena Johansson tycker om att kika på folk. Linda Larsson har köpt en buff. Elena Johansson tycker att marknaden är placerad på fel helg.
-Nästa vecka hade varit bättre. Just nu är jag jättefattig, säger hon.
Musikkafé
Gällivares vintermarknad bjuder på både kommers och kultur. I Akvi centrum för samiskt näringsliv, (i fd Glasbiten) pågår en kvalitetstutställning med slöjd och konsthantverk. I Gällivare museum pågår utställningar av konst, knivar och rotslöjd. Församlingsgården har musikkafé, Missionskyrkan gräddar våfflor i sin kåta och Ullatti IF säljer hembakt bröd.
På marknadsplatsen är folklivet i gång och i dagarna tre pågår vintermarknaden som i år genomförs för 221:a gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om