Tågresan från Göteborg blev inte som hon trodde. Lena Helin reste från Göteborg till Gällivare i tisdags, resan startade klockan 13:54. Lena Helin berättar att tåget var alldeles fullt och flera människor fick stå under resan.
– När tåget sedan gick från Hallsberg till Gävle var det precis likadant, det var så fullt att folk fick stå. Tåget var jättegammalt och det kändes ungefär som när man sitter i en buss, säger Lena Helin.
Det fanns ingen servering på något av tågen och hon bytte till nattåget i Gävle och hade förväntat sig att i alla fall kunna köpa mat på det tåget.
– Jag är diabetiker och när jag hoppade på tåget från Gävle fick jag veta att frysen var trasig. Det kändes väl sådär. Det gick inte att dra ner rullgardinen så det var ljust hela natten. Halv fem väcktes vi och fick veta att vi måste packa ihop allt, rälsen var trasig. Det kan jag förstå, det är inget man rår för. Men jag måste säga att den här resan gjort att jag inte vill åka tåg igen, säger hon.
Resenärerna fick åka buss till Gällivare resten av vägen och hon vill ge en eloge till den trevlige busschauffören. Men Lena Helin ställer sig frågande till hur SJ kan tillåta att vagnarna är i det skick de är upp till norra Sverige.
– Varför sätter de inte in de nya tågen på nattåget, det måste ju ändå vara den längsta sträckan i hela Sverige, säger Lena Helin.
– Jag vill absolut inte åka tåg igen.
Stephan Ray på SJ:s pressjour säger att det inte finns servering på alla typer av tåg och att det framgår av biljetten.
– Det blir lite olika förutsättningar på de tågen. Tågen har också obokade platser och man kan alltså kliva på utan platsbiljett, det är inget ovanligt. Då förekommer det att det blir trångt på de tågen. Man får skruva ner sina förväntningar utifrån det som erbjuds. Man kan inte ta med sig förväntningar från ett tåg till ett annat som inte har det erbjudandet. Man måste sätta sig in i vad resan erbjuder, säger han.
Han säger att det är djupt olyckligt om frysen var trasig.
– Det måste ha inträffat med väldigt kort varsel för vi skulle aldrig släppa iväg ett tåg om inte grejerna funkar, säger han.
Staten upprätthåller sedan 1990-talet nattågstrafik till övre Norrland och Narvik.
– Trafikverket äger vagnar och lok som vi hyr och de äger underhållsfrågan. Vi har inte möjlighet att renovera de vagnarna, säger Stephan Ray.