Vi berättade i måndags om domstolshandläggaren som har varit sjukskriven från Gällivare tingsrätt sedan sommaren 2021. Via sin arbetsdator har hon hemifrån i december förra året loggat in i systemet och tagit del av ett sekretessbelagt dokument i fallet med människorovet i Malmberget. Hon säger att hon råkade klicka upp handlingen och stängde ner den snabbt. Handläggaren är släkt med målsägaren i fallet.
Domstolen har informerat åklagarsidan om händelsen.
Försvarsadvokaterna fick veta det när de läste vår text.
– Det är ju oerhört problematiskt att en domstolssekreterare gör på det viset. Som jag har förstått har hon varit sjukskriven och inte haft någon anledning att gå in i det här målet, säger Carolina Nilsson som företräder 30-åringen som dömdes till ett och ett halvt års fängelse i tingsrätten.
En medarbetare vid Sveriges domstolar får endast ta del av uppgifter i sekretessärenden om det behövs för att hantera ett mål.
– Skulle det ha varit en advokat som gjort på det här viset: Läckt information till sin klient. Då hade den i princip uteslutits. Så allvarligt är det.
Fyra av de fem domarna i målet i tingsrätten är överklagade till hovrätten. Handläggaren loggade in och tittade på det sekretessbelagda dokumentet när förundersökningen fortfarande pågick.
– Det som blir väldigt problematisk i det här läget är att det finns en koppling mellan domstolshandläggaren och målsäganden.
Personalansvarsnämnden på Domstolsverket säger att händelsen är allvarlig, men utdelar inget straff till handläggaren. Det tycker Carolina Nilsson är märkligt.
– Hon säger att hon inte har gjort något, men hur vet man det? Det är hennes uppgifter och hur har det i så fall påverkat förundersökningen?
Kan det här ha påverkat förundersökningen?
– Om det är så att hon har lämnat uppgifter till målsägande som gör att han har justerat sin berättelse, så kan det ha påverkat förundersökningen. Domstolen vet om det här och väljer att informera åklagarna. Men sedan väljer man att inte informera försvararna. Det är anmärkningsvärt.
Kan det här vara så allvarligt att ni tycker att det är värt att ta om rättegången?
– Vi har pratat jag och de övriga försvararna. Vi kommer att ha ett sammanträde i morgon (läs onsdag) för att diskutera hur vi ska göra med den här frågan.