Mannen nekar och kvinnan minns inte

För berusad för att minnas någonting.Så säger den 43-åriga kvinna som misstänks för att ha mördat sin fästman i Kiruna.I går häktades hon tillsammans med den andre misstänkte, en 48-årig man.

Kvinnan häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 27-årig man i en Kirunaby på juladagen.

Kvinnan häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 27-årig man i en Kirunaby på juladagen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-12-28 21:13

Juldagsmordet i Kiruna där en 27-årig man hittades knivstucken i en stuga avhandlades i Gällivare tingsrätt på fredagen.

Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och tingsrättens beslut meddelades efter cirka en timme. 48-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mordet på 27-åringen. Häktningen motiveras av att straffsatsen är hög om han döms, mer än två år, och det finns risk att han avviker och undanhåller sig rättvisan. Kammaråklagare Magnus Nilsson beslutade även om restriktioner, det vill säga inga tidningar, tv eller kontakter utifrån, förutom präst och advokat. 48-åringen nekar till brott och bestrider häktningen.

Överklagar häktningsbeslutet
Advokat Vera Gärdemalm försvarar den 48-årige mannen och tänker överklaga häktningsbeslutet till hovrätten. Hon tycker inte att bevisningen är tillräcklig.

Sedan vidtog häktningsförhandlingar mot mordoffrets fästmö, en 43-årig kvinna. Hon hade förlovat sig med den dödade 27-
åringen dagarna innan jul.

Enligt vad advokat Marko Tuhkanen tidigare uppgett till NSD mår kvinnan mycket dåligt, sedan hon förlorat en anhörig och är misstänkt för mord. Kvinnan uppgav genom sin advokat, som fanns med via videolänk, att hon varken erkänner eller förnekar brott då hon var för berusad för att minnas händelsen.

Bekanta med varandra
Även här skedde förhandlingarna bakom lyckta dörrar. Domare Niklas Lind meddelade att kvinnan ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på 27-åringen. Hon ska kvarstanna i häkte med restriktioner, för att inte försvåra utredningen eller undanhålla sig lagföringen.

- Vi får se vad utredningen leder till, vi har en hel del utredningsmaterial att bedöma, säger kammaråklagare Magnus Nilsson.

Nu fortsätter den utredningen av mordet på juldagskvällen i en stuga i Kirunas ödemark. Åtal ska vara väckt senast 11 januari 2013.

De mordmisstänkta är bekanta med varandra sedan tidigare. Båda har tidigare dömts för rattfylleri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om