Mångfaldsparken Peltovaara invigdes

På tisdag invigdes SCA:s första mångfaldspark Peltovaara utanför Gällivare.
– Peltovaara var ett enkelt val för oss. Här finns nybyggaranor från 1700-talet och andra stora intressen som hembygdsföreningen värnat och skött, sade SCA Skogs vd, Mats Sandgren.

Foto:

GÄLLIVARE2013-06-25 19:03

Mångfaldsparken är ett 3 100 hektar stort område intill Muddus nationalpark 15 kilometer väster om Gällivare.

Ordföranden för Gellivare sockens hembygdsförening, Georg Fabricius, var kanske gladast av alla under invigningen.

– Äntligen har vi gått i mål. Vi har kämpat för ett bevarande av det här området sedan 1990. Vi har inventerat fornlämningar och rödlistade arter. Vi hittade 100 fornlämningar, mest härdar men också kokgropar och tomtmarkeringar i form av stenar i ring. Bland de rödlistade arterna finns olika tickor och trädsvampar, sade han.

Många gräl

Skogsstyrelsens generaldirektör Monica Stridsman var med vid invigningen och även hon gläds stort.

– Det är jätteroligt att vi har landat i detta efter många diskussioner och gräl. Peltovaara rymmer en kombination av kultur- och naturvärden som får folk att trivas i området. Det är roligt att SCA har tagit ett sådant stort ansvar. Det är inget tvång utan det ligger i skogspolitiken, sade hon.

Mångfaldsparken rymmer också nybygget Abborrträsk grundat av Samuel Gustav Hermelin under Malmbergets första gruvepok i slutet på 1700-talet. Det var bebott fram till 1945. Här finns även en av de äldsta bevarade turiststugorna i Norrbotten, uppförd på 1800-talet och restaurerad av Gellivare sockens hembygdsförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om