För att minska trycket på bokningstelefonen möts inringaren nästan omedelbart av uppmaningen om att trycka fyrkant vid frågor som rör vaccineringen av covid-19. Då hörs verksamhetschef Kirsten Hallman Pettersson säga "Vi är glada för din fråga men du kan inte boka vaccinering för covid-19 ännu. Planering pågår och mer information finns på 1177.se."
– Som första alternativ har vi det här med vaccinet, då finns information om att man inte kan ringa till oss om det för att det inte är vi som planerar det, men man väljer uppenbarligen inte det för att man ändå vill veta och fråga, säger Kirsten Hallman Pettersson.
Uppdraget att vaccinera mot covid-19 ligger inte hos hälsocentralerna utan hos regionerna.
– Vi vet ju egentligen ingenting eftersom det planeras vecka till vecka. Det vi vet just i dag är vilken grupp man håller på att vaccinera för att våran personal sitter med, men sen vet vi inte när det blir tid för nästa grupp, säger Kirsten Hallman Pettersson.
Det höga trycket innebär förutom mer tid vid telefonerna också att det blir svårare för patienter att boka tid.
– Normalt brukar det vara så att de som har det största behovet av att få komma till oss brukar ringa först på morgonen, sedan mattas det av under dagen. När de här samtalen kommer in så blockerar de för andra att ringa, säger Kristin Hallman Pettersson och fortsätter:
– Det är väldigt positivt att man är så på när det gäller vaccinet men det är ett bekymmer så länge inte informationsbehovet är mättat.
Vid regionen är man medveten om att hälsocentralerna får ta emot många samtal om vaccineringen.
– De är verkligen inte de enda som får frågor om det, många i Norrbotten verkar längta efter att vaccinera sig och undrar och vill veta. Vi har öppnat en funktion i Digitalen för de som har frågor om covid-19 i ett försök att avlasta hälsocentralerna, vi vill ju helst inte att man ringer dit när det inte är de som vaccinerar, säger Emma Bergström, pressansvarig vid Region Norrbotten.
Istället hänvisar regionen till webbplatsen och 1177. Vidare kommer alla som är 65 år och äldre få ett brev med information om hur de ska gå tillväga när det blir deras tur att vaccineras.
– Framför allt, vänta på brevet, och vi har jättebra koll på vilka som ska vaccineras så man behöver inte vara rädd för att man ska bli bortglömd, säger Emma Bergström.
Fotnot: Gällivare hälsocentral är en privat hälsocentral och faller inte under regionens uppdrag från Folkhälsomyndigheten. Däremot så hjälper de till med vaccinering och administrering.