Många flyktingar från Syrien

Flyktingströmmarna ökar i Sverige. Många flyktingar kommer från Syrien. I Gällivare finns 450 flyktingar och Migrationsverket har utökat personalstyrkan.

Foto:

GÄLLIVARE2013-08-27 10:59

Migrationsverket har utökat sin verksamhet i Gällivare. Två nya handläggare, en boendeansvarig och en planeringsstödjare har anställts. Gällivare har nu 7,5 tjänster och Kiruna 27,5 tjänster.

– Förra veckan kom 1200 asylsökande till Sverige. De stora grupperna kommer från Syrien, Eritrea, Afghanistan och Somalia, säger enhetschef MaudhLantto.

Många kommer från krigsdrabbade Syrien. I Gällivare finns 450 flyktingar. Familjer inkvarteras i hyreslägenheter som Migrationsverket hyr av Topbostäder, LKAB fastigheter, samt privata villor. Man har också rum på vandrarhem och i den gamla Blå skolan. En ensamstående flykting får 71 kr per dag, som ska räcka till mat, käder, sjukvård och fritidsaktiviteter.

Bosätter sig i Västerbotten

De asylsökande i Gällivare är personer med långa ärenden som söker permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi har väldigt många som fått uppehållstillstånd och väntar på kommunplacering. Många vill till storstäder men vill man ha hjälp av myndigheter får man ofta kommunplancering i Norrlands inland. Många ha flyttat till Västerbottens småorter där det finns bostäder. Asylsökande trivs väldigt bra i Gällivare och vi har ett fantastiskt team som arbetar här. Många vill stanna här men få blir kvar på grund av bostadsbristen, säger MaudhLantto.

Kris och uppbrott

Migrationsverkets personal upplever att kommuninnevånarna tar emot flyktingarna på ett bra sätt.

– Internationella kaféet gör ett fantastiskt bra jobb och Röda Korset är en samlingspunkt för många, säger MaudhLantto.

Marianne Dyrlind trivs i rollen som boendeansvarig.

– Det är ett varierande jobb, ingen dag är den andra lik, säger hon.

Personlig mognad och empati behövs i möten med människor i kris och uppbrott. Flyktingar kan få kristerapi genom Röda Korsets kriscenter i Luleå.

Stimulerande jobb

Två nyanställda handläggare har tidigare arbetat som poliser.

– Vi får höra många hemska historier men vi är vana att samtala med människor. Det här är ett stimulerande och givande jobb, säger Annicka Lundgren.

Handläggarna håller mottagningssamtal, informerar om Sverige, delger och verkställer beslut. I framtiden ska Gällivare ha ungefär samma antal asylsökande som i dag, säger MaudhLantto.

– Vi hade 600 för några år sedan och det var lite för många. De måste inlemmas på ett bra sätt i lokalsamhället och vi vill behålla den här nivån, säger hon.

Fotnot: Migrationsverket Gällivare/Kiruna informerar gärna på skolor, arbetsplatser, föreningsmöten om sin verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om