Man räddad ur brand i sista sekunden

En man räddades i sista sekunden ur en brinnande stuga vid Vassaraträsket. Stugan gick inte att rädda, utan brann ner till grunden.

En man räddades ur den brinnande stugan vid Vassaraträsket. Stugan gick inte att rädda utan brann ner till grunden.

En man räddades ur den brinnande stugan vid Vassaraträsket. Stugan gick inte att rädda utan brann ner till grunden.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-08-21 16:11

En stuga i området Bulltofta i Vassaraträsket brann ner till grunden under söndag eftermiddag. I sista sekunden räddades stugägaren, en man i yngre medelåldern, som låg och sov i stugan. När räddningstjänsten kom till platsen gick två rökdykare in i stugan där röken och hettan slog emot dem med full kraft. De medförde vatten och med hjälp av värmekamera hittades mannen omedelbart.

- Räddningsoperationen tog två minuter. Mannen fördes med ambulans till Gällivare sjukhus och ska vara utom fara, säger räddningsledare Niklas Östman.

Räddad i sista sekunden
- En minut senare hade han varit död. Vi är glada att vi lyckades rädda hans liv, säger chefen för rökdykarna, Tomas Granberg.

Räddningstjänsten fick sedan inrikta sig på att rädda bastun och förhindra eldens spridning till träden och grannstugan.

- När vi kom brann det riktigt kraftigt i hela baksidan av stugan, mot sjön. Vi inriktade oss på att rädda liv och bedömer att vi inte kan göra mer utan risk för personalen, säger räddningsledare Niklas Östman.

Grannen slog larm

Grannen Kari Bäcklund tittade på teve då han kände röklukt från grannstugan

- Jag trodde först att dom brände skräp, men sedan såg jag röken som kom ur stugan, säger Kari Bäcklund.

Han visste att grannen troligtvis var inne i stugan och gjorde själv ett räddningsförsök, men röken och hettan blev honom övermäktig. Klockan 11.52 larmade Kari Bäcklind räddningstjänsten som snabbt var på plats.

Tre bilar fick bärgas från tomten, då nycklarna fanns inne i den övertända stugan. Stugområdet, där många har sitt permanentboende, ligger några kilometer utanför Gällivare centrum, efter Porjusvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om