För fyra år sedan dömdes den första personen i Sverige till hets mot folkgrupp mot samer. Domen fälldes vid Gällivare tingsrätt och bakgrunden var att en man i 20-årsåldern enligt rätten hade hetsat mot samer på sociala medier. Bland annat hade mannen skrivit om samer: "jävla smutsigt folk".
Ett år senare kom ytterligare en dom från Gällivare tingsrätt. Den här gången handlade det om en man i 70-årsåldern som använt L-ordet i flera inlägg om samer, skrivet till en person på Facebook.
I dag är det snart tre år sedan den tidigare Gällivarebon och samen, Arvid Nordvall, 23, fick rätt mot mannen i domstol.
– Det är viktigt att markera att man inte kan bete sig hursomhelst på nätet. Att få det prövat i domstol var det som drev mig, säger Arvid Nordvall.
Mannen som senare dömdes av tingsrätten, var en hotellgäst på det hotell i Gällivare där Arvid Nordvall då jobbade. De förde samtal med varandra och Arvid hjälpte med ombokningar som blivit aktuella för mannen och hans sällskap. Senare kom de att ha kontakt med varandra på Facebook.
– Vi hade en normal kontakt. Sedan började mannen bli lite annorlunda i sitt beteende. Han ville att jag skulle kolla upp några Gällivarebor som han hade relation till. Det ville jag inte och det skrev jag till honom. Efter ett års tystnad så återkom han och hade ett annat beteende. Han skriver plötsligt ett kränkande inlägg på Facebook. Det kom från ingenstans, säger Arvid Nordvall.
Mannen skrev om "lapphelvetet" i norr och riktade sig mot samer som folk: "Lappar är lappar o ska så vara. Stanna där ni hör hemma”. Arvid Nordvall kommenterade och skrev tillbaka att han inte accepterar att man använder L-ordet och förklarade sin ståndpunkt.
I domen som kom i december 2017 skrev rätten i domslutet: Det är tydligt att XX med ”lapp” menar just same och att han uttrycker missaktning för samer då han i nästa inlägg skriver om ”lappar” och gör en skillnad på ”lappar” och ”civiliserade människor”...".
Mannen som är boende i södra Sverige dömdes för hets mot folkgrupp och förolämpning. Straffet blev dagsböter.
– Jag kan tycka att domen var mesig. Åklagaren yrkade på ett högre straff men också att det skulle fastslås i domen att det inte är okej att använda den benämningen på samer. Men rätten tyckte att man ska döma från fall till fall efter vad uppsåtet är.
Arvid Nordvall menar att det är viktigt att markera mot L-ordet, som har använts för att trycka ner samer historiskt sett.
– Det användes ju historiskt av svenska staten för att beskriva samer som att man inte var värd mer än ett nummer i systemet, man vara bara en papperslapp i systemet och inte mer värd än så. Jag vet att mitt fall var det första där man rättsligt prövat ordet lapp.
Mannen överklagade till hovrätten som inte tog upp fallet. Arvid Nordvall hade dock hoppats att det skulle tas en ny prövning.
– Då hade det kanske kunnat tas senare i Högsta domstolen för där har det aldrig fallit en dom där man prövat ordet lapp tidigare.
Arvid Nordvall upplever att samehatet eskalerat under Girjasprocessen.
– Man blir mer ifrågasatt för sin etnicitet. Det är ju inte lätt när man möts med hat, att renar ritualslaktas och sånt. Samer blir hotade till livet bara för att man ser en same. Så upplever inte jag att det varit förut.