"Man får inte titta på pengar en sån här gång"

- Vi ska på alla tänkbara sätt ställa upp så att folk kommer hem. Ingen ska behöva sitta fast i rasområden, säger Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (S) efter händelserna efter Vägen västerut.

GÄLLIVARE2010-05-17 06:00
- Vi kommer från kommunens sida att ställa upp, även ekonomiskt om vi blir tvungna till det. Människor måste få komma hem, många har viktiga jobb i sjukvård och åldringsvård. Barn måste få gå i skolan, säger Tommy Nyström
- Vi måste få hem våra medborgare och enda sättet är helikopter. Vi har haft 107 stycken där, men nu i kväll (söndag kväll) är det ett 50-tal kvar. Folket ska inte behöva sitta fast. Det är inget att snacka om. Räddningstjänsten, tekniska kontoret och polisen är däruppe.
Det tar tid att reparera vägen.
- Aldrig har jag varit med om så här kraftiga skador efter vägen. Vägen ska naturligtvis repareras men det tar tid. Vägföreningen, Vattenfall, kommunen och samebyarna ansvarar för vägen gemensamt. Här finns en viktig turistanläggning och samerna måste komma åt sina renskötselområden.
- Som ansvarig politiker får man inte titta på pengar en sån här gång. Det viktiga är att få hem folket, det finns de som stannar kvar frivilligt i sina husvagnar ytterligare en vecka, de som har en ledig vecka eller semester.
- Särskilt allvarligt var läget för de som satt fast mellan två rasområden, prio ett var att få bort dem och det är nu klart. Läget är unikt och mycket besvärligt just nu, jag har aldrig varit med om detta tidigare, vi får vara tacksamma att inga personskador har skett, säger Tommy Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om