Advokaten om domen i barnvåldtäktsmålet

För en dryg månad sedan dömdes en man i 25-årsåldern för ett antal våldtäkter mot en flicka som då var minderårig. Vera Gärdemalm, flickan och nu kvinnans målsägarbiträde, anser att domen visar att våldtäktsärenden prioriterats upp av rättsväsendet.

Vera Gärdemalm har jobbat närmare 30 år som advokat i Malmfälten och har under åren sett lagstiftningen gällande våldtäkt förändras.

Vera Gärdemalm har jobbat närmare 30 år som advokat i Malmfälten och har under åren sett lagstiftningen gällande våldtäkt förändras.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-09-29 19:30

En av anledningarna till att det blev en fällande dom mot mannen efter sju år är enligt Vera Gärdemalm att det fanns en tydlig berättelse.

– Våldtäktsärenden läggs ofta ned med hänvisning till bristen på bevis i det här fallet fanns det utöver min klients vittnesmål även stödbevisning i form av besök hos ungdomsmottagningen och andra vittnesmål, säger hon.

Vera Gärdemalm har jobbat närmare 30 år som advokat i Malmfälten och har under åren sett lagstiftningen gällande våldtäkt förändras.

– Det känns som att det är en gradvisa utvidgningen av sexualbrottskapitlet och det tror jag är en av orsakerna till att fler vågar anmäla även om händelsen inträffat längre tillbaka i tiden, men det finns fortfarande ett mörkertal, säger hon.

Men Vera Gärdemalm anser att det inte enbart är en förändring av lagstiftningen som bidragit utan även hur man från rättsväsendets sida jobbar med ärendena.

– Det är viktigt att de inte blir liggande för att nå en fällande dom och det tycker jag mig se från både polis och åklagare. En annan positiv utveckling är att man som målsägande får ett biträde tidigare i processen, säger hon.

Under åren har Vera Gärdemalm deltagit i många förhandlingar kopplade till sexuellt våld och något som hon ser som synonymt i ärendena är att målsägande ofta påverkats psykiskt av det inträffade.

– Många har svårt att prata om vad de har utsatts för, då man känner skam och skuld eller delaktighet, som gör att man mår dåligt och utvecklar psykiska problem längre fram, säger hon.

För hennes egen del försöker hon att koppla bort det som sker på jobbet från sin hemmiljö och har med åren utarbetat strategier för fortsätt agera professionellt.

– Visst händer det att jag väljer bort att titta på filmer eller serier för att jag får nog av den typen av intryck på jobbet, säger hon.

För drygt två år sedan introducerades samtyckeslagen i Sverige, en lag som var väldigt omdiskuterad när den kom.

– Det finns lite för få nya domar vilket gör att det är svårt att bedöma om lagen haft effekt. Samtyckeslagen bottnar i argumentet om det finns en frivillighet och ömsesidighet inför den sexuella handlingen.  Den syftar snarare till att ändra normer och attityder samtidigt som den ger ett starkare skydd för den sexuella integriteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!