Malmfältens Väl - ett nytt lokalt parti

Ett nytt parti har uppstått i Gällivare kommun. Malmfältens Väl har sina rötter i SKP och en tvärpolitisk intresseförening. Nu vill partiet lämna kommunismen bakom sig och lägga allt fokus på det kommunala arbetet.

MALMFÄLTENS VÄL. Ett nytt lokalt parti i Gällivare, sprunget ur gamla SKP samt en tvärpolitisk intresseförening. Första namn på listan är Fredric Olofsson.

MALMFÄLTENS VÄL. Ett nytt lokalt parti i Gällivare, sprunget ur gamla SKP samt en tvärpolitisk intresseförening. Första namn på listan är Fredric Olofsson.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-09-11 19:00

Med nya namn på listan och ett nytt partiprogram hoppas Malmfältens Väl nå fler väljare än forna SKP. Första namn på listan är Fredric Olofsson, en 38-årig ungdomskonsulent som suttit i kommunstyrelsen under två mandatperioder.

– Vi är inget kommunistiskt parti. Vi startade som en tvärpolitisk intresseförening av olika personer som vill förbättra Gällivare kommun. Genom att vara ett lokalt parti kan vi lägga allt fokus på det kommunala arbetet utan att vara uppbundna av centrala direktiv. Vi vill bredda oss och få in nytt folk med nya idéer, säger Fredric Olofsson.

SKP, Sveriges kommunistiska parti, har haft två mandat i kommunfullmäktige. Anneli Isaksson är ett nytt namn på listan, hon står på andra plats. Bror Wennström är nummer sex.

Skola, vård och omsorg är kärnfrågor för partiet, och folkhälsan.

– Folk ska må bra och känna framtidstro. I Malmberget lever människor i ovisshet. Många mår dåligt. Arbetet med ungdomars psykiska ohälsa måste få högre prioritet. Arbetet mot droger förbättras, säger han.

Fullmäktige har fattat beslut om kurator och skolsköterska på varje skolenhet, ett beslut som inte verkställts och ett svek mot ungdomarna, menar partiet.

Arbetsmiljön i kommunen måste förbättras för att undvika stressrelaterad ohälsa. En bra arbetsmiljö och höjda löner krävs om kommunen ska lyckas med sin rekrytering. Skolan måste få mer resurser och barn med särskilda behov ska få det stöd de behöver. Kulturskolan ska vara gratis. Ett Kulturråd inrättas.

– Samhällsomvandlingen ska ske i dialog med berörda. Malmbergsbor som tvingas flytta ska hållas skadeslösa. Nyckel mot nyckel principen ska gälla, säger Olofsson.

Vård och omsorgsfrågor ska ges högre prioritet. Äldre som genom tungt arbetsliv skapat samhället ska garanteras trygghet på ålderdomen. Partiet vill ha mer personal i vården med adekvat utbildning. Hemtjänsten ska utgå från brukarens behov utan tanke på vinstintressen. Partiet vill ha en utomhuspool i Gällivare.

– Kommunalpolitiken måste bli mer demokratisk, oppositionspolitikerna måste få mer insyn och inte få handlingar vid sittande bord. I en kommun är många frågor sakfrågor som vi tillsammans kan lösa utan prestige. Vi är inte främmande för samarbete med andra partier, säger Fredric Olofsson.

FAKTA

Namn: Fredric Olofsson

Ålder: 38 år

Yrke: Ungdomskonsulent

Bor: Bostadsrätt i Malmberget

Intressen: Longboard , musik, fotboll, kultur

Senast lästa bok: Vi åt aldrig lunch av Lilian Ryd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om