Malmbergetbo: "Jag är rädd"

Skalven från underjorden blir bara fler och värre. Det menar Malmbergetbon Patric Lundmalm. "Det senaste året har skalven känts mycket mer", berättar han.

Skeptisk. Malmbergetbon Patric Lundmalm ifrågasätter möjligheten att bo på Gällivaregatan i ytterligare tio till tolv år. "När jag flyttade hit pratades det om en flytt inom sex år. Det dubbla känns alldeles för länge", säger han.

Skeptisk. Malmbergetbon Patric Lundmalm ifrågasätter möjligheten att bo på Gällivaregatan i ytterligare tio till tolv år. "När jag flyttade hit pratades det om en flytt inom sex år. Det dubbla känns alldeles för länge", säger han.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-05-20 20:08

Den senaste veckan har två kraftiga skalv registrerats i LKAB:s gruva i Malmberget. Malmbergetborna är sedan länge vana vid att det skallrar till i vitrinskåp och hyllor i hemmet - men nu har vanan börjat övergå i rädsla.

­– Jag upplever att skalven blivit kraftigare det senaste året. I bland är det så hårda skakningar att jag blir rädd, säger Siv Hermansson som bott i Malmberget i större delen av sitt liv.

Enligt avvecklingsplanen är hennes och sambons hus långt bort i tiden att bli flyttat men själv ifrågasätter hon möjligheten att bo kvar så länge.

– Jag har inte riktigt koll på hur långt bort i tiden det är, men det har då inte sagts något om att vi är på väg någonstans. Men ibland känns det som om vi inte kan bo kvar i längre än ett år, berättar Siv Hermansson.

Hon uppger att många i grannskapet känner på samma sätt och att boendesituationen näst intill blivit komisk.

– Folk skämtar i stil med att "jaha, står huset kvar än". Jag vet flera som känner som oss och är tveksamma till att det går att bo kvar, säger Siv Hermansson.

Hittills i år har 17 större seismiska händelser, skalv, registrerats. Efter förra veckans jätteskalv, som mättes till 2,9 på bolagets egen magnitudskala och 3,6 på richterskalan, gjordes elva skadeanmälningar. Informationschefen Anders Lindberg beklagar det obehag som skalven orsakat men menar att det finns ingen orsak till att flytta i förtid på grund av skalven.

­– Faktum är att det skett en förminskning, det har blivit färre skalv det senaste året. Det blir ofta kraftigare skalv under våren då vatten från snösmältningen rinner ned i berget, det fungerar som ett smörjmedel.

Patric Lundmalm bor på Gällivaregatan och menar att det är ett av de mest utsatta områdena i Malmberget. Han tycker precis som Siv Hermansson att det känns snarare som att skalven blivit kraftigare.

– De säger att det blivit färre skalv, men under året som jag bott här tycker jag det blivit värre och värre. Det dansar i vitrinskåpen. De som säger att det ska gå bra att bo här i tio – tolv år till kan prova att bo här själva, fastslår han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om