Klockan 09.03 på fredagen skakade det rejält i Malmberget och Gällivare. Förvånade boende, från framför allt Gällivare, kontaktade NSD.
Mats Svanlöv bor på Vallmovägen:
- Jag låg i sängen när det hände och blev alldeles förskräckt. Hela huset skakade och sängen vibrerade åt sidan. Jag tänkte först att det rasade snö från taket men det skakade för kraftigt för att vara det, säger han.
Olika skalor
Katarina Mickelsson bor på Norska vägen:
- Vi är ju inte vana vid skalv
i Gällivare så det kändes jätteläskigt. Jag flög upp ur sängen och undrade förstås vad det var som hände, säger hon
Katarina Mickelsson gick in på nätet på jordskjelv.no som talade om att händelsen uppmätte 3,06 på Richterskalan. Hon ställer sig undrande till att LKAB:s lokala skala mätte 2,3.
LKAB:s gruvchef, Åsa Sundqvist, förklarar:
- Vår lokala skala är uppbyggd för just våra lokala geologiska förhållanden. Richterskalan är anpassad utifrån de geologiska förutsättningarna där den kommer ifrån, i Kalifornien.
Rasar successivt
Sättningarna var lokaliserade till malmkroppen Dennewitz hängvägg på 546-metersnivån. De var både förväntade och önskade av LKAB.
- Produktionen i Dennewitz pågår hela tiden (på 946-metersnivån, reds anm) och hängväggen bryts sönder efterhand, säger Christina Danér.
Kommer den att rasa helt till slut?
- Ja och det vill vi att den ska göra. Det är en säkerhetsfaktor för folk under jord att sådana här hängväggar blockar upp och fyller igen utrymmen. Den kommer att rasa successivt, inte hela på en gång.
Att skalvet kändes till Gällivare beror, förutom bergmassans variationer i olika områden, på händelsens styrka.
- Det är stor skillnad på styrka och utbredningsområde för en händelse med magnitud ett och en händelse med magnitud två. Händelsen i Dennewitz var stor.
"Inte så farligt"
En Gällivarebo som inte lät sig bekommas särskilt mycket av fredagsmorgonens sättningar var Åsa-Brit Kihlberg, boende på Malmbergsvägen.
- Det var inte så farligt. Jag var tidigare Malmbergsbo och är van vid att glasen skakar och böckerna faller ur bokhyllan. Jag förstår att många upplever det obehagligt och blir rädda, men jag hör inte till dem, säger hon.