Magisk invigning av Blå Forell

Det blev en efterlängtad premiär när biografen Blå Forell slog upp portarna fyra år efter branden.

Efterlängtat. Kevin Skog och Johanna Modig har sett fram emot att kunna gå på bio i Gällivare igen. ”Jag tycker det är viktigt att vi har ett Folkets hus med en biograf”, säger hon.

Efterlängtat. Kevin Skog och Johanna Modig har sett fram emot att kunna gå på bio i Gällivare igen. ”Jag tycker det är viktigt att vi har ett Folkets hus med en biograf”, säger hon.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-10-24 19:51

Det var i orkesterdiket i biograf- och teatersalongen Blå Forell på Folkets Hus i Gällivare som en brand startade och förstörde lokalen fyra år sedan. Under lördagskvällen fanns inte längre några spår av branden då portarna åter slogs upp till salongen.

– Vi förstår först i dag vilket symbolvärde biografen haft, för folk är så glada och överväldigade för att vi äntligen renoverat salongen, säger Lena Lindberg, ordförande i Folkets Hus-föreningen.

Anledningen att det tagit sådan tid är att man inväntat ett politiskt beslut om huruvida man ska renovera eller vänta till ett kulturhus byggs i kommunen.

– Men vi kan inte vänta så länge som det skulle ta att bygga ett kulturhus, för nu måste vi ha en biograf, säger Lena Lindberg.

Läs mer: "Ofantligt mycket pengar"

Intresset för att få se filmer på vita duken igen har varit stort bland Gällivares invånare. Och till själva invigningen tog det endast en och en halv timme efter att biljettförsäljningen till öppnats som en lapp med texten "Slutsålt" sattes upp på dörren.

Kvällen invigning skedde under festliga former med en magi- och cabaretshow av Gällivarebon Claes Danell. Johanna Modig och sonen Kevin Skog var två av de 285 besökarna i publiken, och de har väntat länge på nyinvigningen.

– Jag tycker det är viktigt att vi har ett Folkets Hus med biograf. Det har varit jättetråkigt att den inte varit i gång under så lång tid, och det känns väldigt roligt nu när den öppnat, säger Johanna Modig.

Redan under morgondagen tänker de gå på bio. Under söndagen är det nämligen premiär på själva bioduken med matiné för barnen och sedan Hälsningar från Missångerträsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om