Mager budget klubbad

En mager skolbudget klubbades vid kommunfullmäktiges möte i Gällivare i går. Skolans framtid, gruvans påverkan och evakueringen av Gunillaskolan debatterades.- Ska vi vänta tills väggen rasar? Vi måste planera var eleverna ska skickas, säger Weine Backman (s), ordförande i barn- utbildning och kulturnämnden.

"Gunillaskolan är bra och måste få finnas kvar. Om skolan stängs blir ett jätteområde utan skola", säger Mikael Engelmark med dotter Matilda.  FOTO: Marie Ridderström

"Gunillaskolan är bra och måste få finnas kvar. Om skolan stängs blir ett jätteområde utan skola", säger Mikael Engelmark med dotter Matilda. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-09-30 06:00
I går startade budgetfullmäktige
i Gällivare. I två dagar ska 73 punkter avhandlas och det handlar om tuffare tider i en hårdnande ekonomi. Detta trots att Gällivares gruvor går för högtryck och genererar vinster som aldrig förr. Kommunalrådet Tommy Nyström inledde förhandlingarna.
- Gällivare kommun är en av landets hetaste regioner i dag, tyvärr har kommunen inte lika god ekonomi. Minskade statsbidrag och vikande befolkningsunderlag har gjort att vi har tvingats använda rödpennan för att stryka eller skjuta upp äskanden från nämnderna, säger Tommy Nyström (s).
"Kärvare tider"
Vänsterpartiet ställde sig bakom socialdemokraterna.
- Vi lägger en budget i balans, det vankas kärvare tider och många kommuner har jättestora problem. Så är det även för oss, säger Stig Eriksson (v), som sade sig vilja ge kommunmedborgarna så god service som möjligt, speciellt barnen och de gamla.
Kommunisterna, skp, varnade för kvalitetsförsämringar för kommunmedborgarna. De ansåg sig ha små möjligheter att delta i budgetberedningen eftersom de inte har någon insyn. Det är omöjligt, säger Fredric Olofsson, att ta ställning till budgethandlingar på 800 sidor på endast sex dagar.
- Därför deltar vi inte i alla beslut. Det som måste till är nya finansieringssätt,säger han.
Moderaterna var starkt kritiskt till den framlagda budgeten och hade sitt eget förslag.
- Hör och häpna, år 2011 har s och v 49 000 kronor i resultat Det-
ta är allvarligt, vi brukar ha 35 miljoner. Det kommer att ta tid att ordna upp den här härvan som majoriteten sätter oss i. Det farliga är att det kan bli dåliga år och det kan bli värre med tanke på den oro som finns på finansmarknaden i världen. Vi vågar göra besparingar, säger Lars Alriksson (m).
Moderater vill stänga badhus
Moderaterna vill lägga ner Malmbergets simhall, Gunillaskolan och minska på antalet anställda i äldreomsorgen genom att införa deltider.
Även Norrbottens sjukvårdsparti lade fram en egen budget. Partiet vill spara på skolstrukturen och ge räddningstjänsten mera pengar, bland annat för en högtryckskompressor. Det vill också satsa på lekparker och pensionärsservice.
Tretton skolor blir tre?
Berndt Nordgren (sjvp) var aktiv i debatten. Han varnade för den framtida skolsituationen.
I Gällivare kommun finns 13 kommunala grundskolor.
- Vad behöver vi? Två skolor i tätorterna och en på landsbygden. Skolstrukturen måste ses över och det borde ha påbörjats för flera år sedan, säger han.
Det föds få barn i Gällivare. 2007 har det fötts 151 barn i kommunen, enligt Statistiska centralbyrån. Hur många elever finns kvar att börja i klass 1 år 2015?
Sprickorna i muren
En akut fråga diskuterades på mötet. Sprickorna i muren på Gunillaskolan. Skolan ligger mitt i ett gruvbrytningsområde och har många skador som tros härröra från sprängningarna. LKAB ska undersöka sprickorna och Weine Backman talade om en eventuell evakuering av de 150 eleverna.
- Ska vi vänta tills väggen rasar? Vi måste planera var eleverna ska skickas, säger Weine Backman.
Eva Alriksson (m) vill lägga ner Gunillaskolan år 2009.
- Man ska göra en planerad nedläggning, inte en evakuering. Sprickan i väggen har funnits
i flera år, säger hon.
Budgeten klubbades, med reservationer, innan dagen var slut. Förhandlingarna fortsätter i dag och då handlar det om taxor, motioner och information från revisorerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om