I platsannonsen uppgav kommunen att sökande skulle ha en brandingenjörsexamen med påbyggnadsutbildning i räddningstjänst eller annan för tjänsten godkänd utbildning. En av de tre ansökande till tjänsten hade den efterfrågade utbildningen medan den andre saknade kompetensen. Trots det valde kommunen att anställa personen utan den efterfrågade utbildningen.
– Vi beslutade för drygt ett år sen i fullmäktige att den som anställs som räddningschef minst ska ha behörighet i räddningsledning B samt tillsyn och olycksförebyggande. Det gör att beslutet att anställa en person som inte har den behörigheten är att gå emot fullmäktiges beslut, säger han.
Benny Blom anser att bristen på utbildning kan få konsekvenser för räddningstjänstens operativa verksamhet, vilket i förlängningen skulle innebära att kommunen inte följer lagen om skydd mot olyckor.
– Lagen säger att innan kommunen antar ett handlingsprogram eller beslutar om betydande förändringar ska man samråda med de myndigheter som berörs av förändringarna. Vad jag vet har kommunen inte tagit kontakt med övriga räddningstjänstsförbund som Gällivare räddningstjänst är en del av. Man har inte heller vänt sig till kontrollorganet MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), säger han.
Enligt Benny Blom behöver personen som nu fått tjänsten behöver utbilda sig ytterligare för att kunna bibehålla den operativa förmågan.
En utbildning som personen tidigast skulle kunna ha inom ett år.
Den nye räddningschefen Fredrik Taivalsaari uppger att han inte vill kommentera ärendet och hänvisat våra frågor till Henrik Lyngmark, förvaltningschef på Bygg-, miljö och räddningsnämnden.
Han anser att kommunen gjort en helhetsbedömning utifrån vad verksamheten behöver.
– De ansökande hade olika kvalifikationer men man gör alltid en helhetsbedömning där man väger de olika erfarenheterna och kompetensen, säger Henrik Lyngmark.
Förvaltningschefen anser inte att den nye räddningschefens avsaknad av utbildning kommer att få så allvarliga konsekvenser att man behöver ta kontakt med de andra räddningstjänsterna eller MSB.
– Det kommer att finnas en ställföreträdande tills dess att han har genomgått utbildningen och därför anser vi inte att det finns något behov av det, säger han.