M är den stora vinnaren i Gällivare: ”Helt otroligt”

M är den stora vinnaren i Gällivares kommunalval. Men just nu räcker det inte för att ta makten för Lars Alriksson. ”Att Moderaterna blir det största partiet i en Malmfältskommun, det är stort”, säger M-toppen.

Det hände i Boden senast. Där blev Moderaterna största parti i kommunvalet 2006. I årets val i Gällivare har Lars Alriksson och M blivit största parti efter en jätteökning.

Det hände i Boden senast. Där blev Moderaterna största parti i kommunvalet 2006. I årets val i Gällivare har Lars Alriksson och M blivit största parti efter en jätteökning.

Foto: Mattias Friberg

Gällivare2022-09-12 19:00

Under valkvällen var Lars Alriksson optimistisk och det blev bättre än han trodde.

När det bara återstår förtidsröster att räkna, det görs på onsdag, har Moderaterna fått 30,3 procent. Det är en ökning med 12,8 procentenheter jämfört med för fyra år sedan.

– Jag var inte överraskad över att vi gick fram, men hade det stannat vid 23 till 24 procent hade jag tyckt att det var en jättebra framgång. Men att det blev över 30 är helt otroligt, säger Lars Alriksson.

S, V och MP har styrt under den senaste mandatperioden och den konstellationen har 18 mandat, ett mer än om M skulle slå sig ihop med SD och Sjukvårdspartiet.

Lars Alriksson säger att han inte har pratat med SD-toppen Eric Palmqvist efter valet och att han inte vet om SJVP är berett att samverka. 

Men Alriksson säger att resultat är en oerhört stor framgång.

– Att Moderaterna blir det största partiet i en Malmfältskommun, det är stort. Det är ett långt och gediget arbete som ligger bakom det här.

Hur förklarar du er framgång?

– Det bottnar i att de som röstat inte är moderata medlemmar utan de har röstat på oss som lokalparti i Gällivare. Det är på vår duglighet här och att majoriteten har misslyckats kapitalt, säger han och fortsätter:

– Det finns en oro i samhället hur det ska gå. Man är missnöjd med att gräset inte är klippt, gatorna är inte hela och gropen står där. 

En annan sak som påverkat valet är kanske turbulensen på socialen. Både Lars Alriksson och hans fru Eva har engagerat sig i flera fall av omhändertagna barn. När det under ett kommunfullmäktige i april skulle presenteras en utredning av arbetsmiljön på socialförvaltningen kände sig paret utpekade. 

I presentationen hette det att politikerna, syftandes på Alrikssons, hade försvårat arbetet för förvaltningen. Deras agerande buntades också ihop med en islamistisk extremistkampanj mot alla kommunernas socialförvaltningar.

Lars Alriksson kallade det för en politiskt beställd avrättning i en artikel då. 

– Det är ju en revansch. Vilket förtroende vi har bland medborgarna.

På onsdag har vi kanske svaret på vem som styr Gällivare fyra år framåt.

– Det som kan få saker att förändras är om sluträkningen gör att majoritetspartierna inte har en egen majoritet. Då öppnas spelplanen och då finns det jättemånga varianter.

Valet inför onsdagen

Det är förtidsrösterna som ska räknas på onsdagen. Men efter att de tio vanliga valdistrikten är ställningen så här i kommunalvalet i Gällivare:

Moderaterna: 30,3 % (11 mandat)

Socialdemokraterna: 27 (9 mandat)

Sverigedemokraterna: 15,4 (5 mandat)

Miljöpartiet: 13,3 (5 mandat)

Vänsterpartiet: 10,3 (4 mandat)

Sjukvårdspartiet: 2,1 (1 mandat)

S, V och MP har 18 av 35 mandat och det räcker för att styra. M, SD och SJVP behöver ett mandat till för att kunna ta makten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!