Oppositionen om ekonomin: "Det är katastrofalt"

Socialnämnden i Gällivare minskar äldreomsorgens budget med tio miljoner för nästa år. Detta för att finansiera de galopperande kostnaderna för tvångsomhändertaganden av barn, befarar Moderaterna.

Moderaterna vill ha en "second opinion" på vissa av LVU-ärendena i kommunen, men har inte fått geöhör i frågan.

Moderaterna vill ha en "second opinion" på vissa av LVU-ärendena i kommunen, men har inte fått geöhör i frågan.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2022-03-25 06:00

Moderata ledamoten i socialnämnden, Marina Eriksson, är tydlig med att partiet har reagerat över de ökade antalet omedelbara LVU-ärenden som tog fart i slutet av 2020 och de skenande kostnaderna som dessa har medfört. Katastrofalt, anser hon. 

– I 2022 års budget ska socialnämnden minska kostnaderna för äldreomsorgen med tio miljoner. Det är antagligen för att kunna betala för det här.

Hon tillägger:

– Äldreomsorgen i Gällivare fungerar allt annat än bra som det är i dag. 

Partiet har krävt att det görs en ny bedömning i vissa LVU-ärenden. 

– Vi har bett om det, men vi har inte fått några reaktioner alls från majoriteten. Vi har också ifrågasatt varför fler ärenden inte kan skötas på frivillig väg, via socialtjänstlagen. 

Svaret från förvaltningen på den sista frågan har varit att föräldrar inte vill samverka och då blir LVU den enda utvägen, säger Marina Eriksson. 

Ett annat krav som partiet ställer är att fler placeringar måste ske i Gällivare eller i närområdet.

Eric Palmqvist är gruppledare för Sverigedemokraterna.

– Vi har förespråkat att socialnämnden återkommande ska rapportera till kommunstyrelsen så länge nämnden har en budget som inte är i balans. Sedan känner jag oro över att antalet LVU-fall sticker iväg. Vi kan också se att antalet återtaganden av barn till deras hem är lågt.

– Rör det sig om dåligt upphandlade elbilar så kan vi begära ut alla handlingar och ställa folk mot väggen. Men här är det locket på då ärendena är känsliga och omfattas av sekretess.

Sverigedemokraternas hållning är att socialnämnden måste få en budget i balans och att socialförvaltningen ska jobba så långt det är möjligt med förebyggande åtgärder, stöd och hemtagning av placerade barn. 

Bror Wennström är ordförande för det lokala oppositionspartiet Malmfältens väl. Han har i inlägg på Facebook ifrågasatt hur socialnämndens ordförande Johannes Sundelin kan hävda att nämnden och förvaltningen agerar för barnens bästa. Han hänvisar också till de uppmärksammade dödsfallen inom den kommunala hemtjänsten. 

– Vi har de bästa förutsättningarna ekonomiskt sett i vår kommun. Vi har alla möjligheter att se till att kommunmedborgarna har det bra, oavsett om det gäller barn, deras föräldrar eller gamlingar. Ändå ser det ut så här. Jag får tårar i ögonen. 

Vi har sökt Johannes Sundelin för kommentar. 

Riksdagsledamoten och Gällivarepolitikern Eric Palmqvist (SD) är bekymrad över det ökade antalet LVU-fall.
Riksdagsledamoten och Gällivarepolitikern Eric Palmqvist (SD) är bekymrad över det ökade antalet LVU-fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!