Luftambulansen har brutit mot reglerna – i tre månader

På ambulanshelikoptern i Gällivare har man fortsatt att jobba dygnsskift trots de nya EU-reglerna som trädde i kraft den 1 oktober. Nu har en ansökan om undantag skickats in.

Den luftburna ambulansen i Region Norrbotten har jobbat i 24-timmarsskift hela tiden sedan EU:s nya arbetstidsdirektiv började gälla den 1 oktober.

Den luftburna ambulansen i Region Norrbotten har jobbat i 24-timmarsskift hela tiden sedan EU:s nya arbetstidsdirektiv började gälla den 1 oktober.

Foto: Maria Engström-Andersson

Gällivare2023-12-21 11:00

Region Norrbotten har meddelat att man begär ett första undantag från EU:s nya arbetstidsdirektiv som lett till ambulanspersonalens nya, hårt kritiserat, schema. Det som inte riktigt framgått är att de som bemannar ambulanshelikoptern i Gällivare har jobbat i 24-timmarsskift hela tiden sedan de nya reglerna trädde i kraft den 1 oktober.

– Vi jobbar som tidigare för vi har inte haft möjlighet att följa de här reglerna. Det blev klart hur de skulle tolkas oerhört sent och vi har en lång startsträcka för att få in nya medarbetare för att det är en så komplex verksamhet, säger Per Marcusson, verksamhetchef för den luftburna ambulanssjukvården.

Varför har ni inte testat tolvtimmarsskift?

– Det är ganska stor skillnad mot den vägburna verksamheten eftersom vi börjar varje skift med att ställa helikoptern och gå igenom status på besättningen. Det måste göras var tolfte timme i så fall och då måste vi ställa helikoptern oftare. Ett larm för oss kan ta sex till åtta timmar så det skulle bli väldigt svårt för personalen att planera sitt liv med barn på förskolan och så, men det starkast vägande skälet är att vår arbetstid redan är reglerad.

Han förklarar att de redan styrs av regler om hur länge helikopterpiloterna får arbeta innan de måste vila.

Arbetsgivaren har förhandlat med Vårdförbundet om en lösning men man landade i att enda möjligheten är att ansöka om undantag.

– Dispensen är en frist på tolv månader så vi är inte undantagna det här regelverket, utan vi får mer tid på oss att fundera på hur vi ska lösa det.

En källa berättar att man fram till en omorganisation för några år sedan jobbade så att personalen bytte av varandra tre gånger per dygn utan att det ska ha lett till att helikoptern stod stilla, annat än vid dåligt väder. Men det ledde till arbetsmiljöproblem, enligt Per Marcusson.

– Vi jobbade precis som iva-sköterskorna och det skapade problem med skrivelser till Vårdförbundet runt dålig arbetsmiljö. Det var en av grundorsakerna till att vi valde att jobba som ambulansen gjorde.

Vet ni hur det blir på sikt?

– Nej, det kommer prövas. Den 1 februari öppnar arbetstidsnämnden sina bedömningar och vår dispensansökan skickades in igår.

Så formellt har ni brutit mot EU-direktivet sedan 1 oktober?

– Ja, det kan man säga.

Vad kan hända om man bryter mot reglerna?

– Det är väldigt oklart. Det som kommunicerats via SKR (Sveriges kommuner och regioner) är att man kan få vite via EU om man inte följer det här, men det har ju inte prövats.

Som vi rapporterat är ambulansstationen i Gällivare hårt drabbad efter att mer än halva arbetsstyrkan sagt upp sig. Men små stationer som i Pajala, Övertorneå, Jokkmokk och Överkalix uppges ha det ännu tuffare, med bara en ambulans var och stora områden att täcka.

– Då får vi rycka in och det är ju dyrt förstås, säger Per Marcusson.

De nya EU-reglerna lirar inte med hur man har jobbat i Norrbotten. Per Marcusson tycker att det nya regelverket är trubbigt, men konstaterar att regionen måste förhålla sig till det.

Ett problem är att flera stationer inte arbetar så mycket under sin schemalagda arbetstid.

– Där är det inte rimligt att man ska behöva dela dygn. Luleå har gjort det på grund av arbetsbelastningen medan Pajala inte behöver det för att de har så få körningar, men i regelverket finns ingen flexibilitet att se på verksamheterna ur olika perspektiv. Utan det är en regel för alla – det är svagheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!