Locket på om branden

Tio personer fick uppsöka sjukhus efter branden i Aitikgruvans nya anrikningsverk. Branden utreds och det är locket på från både arbetsledning och fack.- Inga bilder. Nej, vi släpper inte in någon, säger Peter Richardson, områdeschef för Aitikgruvan.

Det nya anrikningsverket, som provkördes i tisdags, drabbades av en storbrand. Tio personer fick uppsöka sjukhus för kontroller. FOTO: Pär Bäckström

Det nya anrikningsverket, som provkördes i tisdags, drabbades av en storbrand. Tio personer fick uppsöka sjukhus för kontroller. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

GÄLLIVARE2010-03-28 06:00
Den stora branden i Aitik bröt ut vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen. När räddningstjänsten kom till platsen, malningen i den nybyggda delen av anrikningsverket, var lokalen rökfylld.
Räddningstjänsten fick gå in med rökdykare i hallen som är lika stor som tre Globen. Det hade brunnit rejält, enligt brandmästare Sigge Matti.
Rökpelaren från branden syntes ända till Gällivare, som ligger en mil norr om Aitikgruvan. Enligt räddningsgtjänsten höll den nya krossen på att provköras när branden utbröt.
Vid 18-tiden på tisdagkvällen hade räddningstjänsten lyckats släcka branden.
Tio till sjukhus
Tio personer fick föras till sjukhus för att kontrollera eventuella rökskador.
- Det var en efterkontroll för att undersöka om de inandats brandrök. Alla jobbar i dag. Ingen var i fara, våra utrymningsrutiner fungerade som de skulle och det gick snabbt att släcka branden, säger Peter Richardson.
Branden kom i ett känsligt läge för Boliden, som i år planerar att inviga "Nya Aitik" med ett modernt anrikningsverk med en fördubblad produktionskapacitet från 18 till 36 miljoner ton. Målsättningen är att skapa en av världens effektivaste gruvor.
En investering som kostar cirka sex miljarder. Bolidens största investering hittills.
Följer planen
Enligt Peter Richardson ska inte tidsplanen störas.
Hur stora värden som förlorats kan han inte uppge och några störningar i produktionen har inte uppstått,.
På tisdagen pågick brandutredning och händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som förväntas besöka området.
Några fotografier av det brandskadade anrikningsverket vill inte Aitiks ledning släppa till offentligheten.
- Inga bilder, vi släpper inte in någon, säger Peter Richardson.
Leif Wiertutak, huvudskyddsombud för IF Metall, säger:
- Utredning pågår och ingen har blivit skadad. I övrigt hänvisar jag till Peter Richardsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om