LKAB sätter upp nya gruvstängsel

MALMBERGET Nu sätter LKAB upp nya gruvstängsel på Malmbergets östra sida och strövområden försvinner. Gruvbrytningen under Hermelin och Välkomma-området gör marken osäker.- Det är deprimerande när strövområden försvinner, säger Lars-Göran Hagström.

"Det är deprimerande när strövområden försvinner i Malmberget. Det är synd om människorna, ovissheten ger oro. Alla vill ha klara besked" säger Lars-Göran Hagström.

"Det är deprimerande när strövområden försvinner i Malmberget. Det är synd om människorna, ovissheten ger oro. Alla vill ha klara besked" säger Lars-Göran Hagström.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2010-06-17 06:00
I dagarna sätts nya gruvstängsel upp på Bolagsområdet, på Malmbergets östra sida. Gruvan expanderar och LKAB vill öka säkerheten.
De nya avspärrningarna påverkar strövområden ovanför gruvmuseét, där även PRO har sina föreningslokaler, samt Välkomma-områdets friluftsområde.
Karl Wikström, ansvarig för gruvrättsliga frågor i LKAB, säger att de inte vill bryta malm under områden där människor färdas och bor.
- Målet är att inte påverka gångstigarna. De blir tre nya gruvstaket. På Hermelin, ovanför gruvmuséet och längre västerut, ovanför Puoitak. Vid Koskullskullevägen har LKAB satt upp ett nytt staket på grund av brytningen av Virimalmlen, som går söderut.
Har deformationer upptäckts?
- Nej, det har jag inte hört något om. Det är av andra skäl, LKAB bryter malm i Josefingruvan, säger han.
På gångstigen vid gruvmuséet promenerar Lars-Göran Hagström med sin golden retriever.
- Det är deprimerande när strövområden försvinner i Malmberget. Det är synd om människorna, ovissheten ger oro, säger Lars-Göran Hagström.
Många flyttningar
Han har jobbat 33 år i gruvan, i raslastningen och som utbildare. Han har suttit i gruvfyrans styrelse.
- Nog är det kört för Malmberget. Jag har tvingats flytta flera gånger när stängslet kommit för nära kåkarna. Först bodde jag i området som kallades Finland, där bodde många tornedalingar, sedan flyttade jag från Johannesbacken 6, som de brände ner, sen bodde jag i Hermelin 6 och 8, dom kåkarna är borta. Nu bor jag i en stenkåk och det går inte att flytta längre ner.
- Människorna har tappat hoppet om Malmberget, många flyttar söderut till barn och barnbarn. Malmbergarna är ett speciellt folk och många vill inte bli gällivarebor.
- LKAB är som en cancersvulst, där gruvan tar bit för bit. Bättre hade varit att flytta hela samhället. I Kiruna talar man om stadsflytt, här nöjer man sig med att ta fotografier. Jag ifrågasätter LKAB:s framförhållning. Hur fan många stängsel ska det bli?
- Många kommer att flytta till Pajalagruvan. Ungdomar vill ha något mer än arbete, kolla ishallen, det springer råttor i den och på internet utsågs den till världens sämsta idrottsarena. Kommunen gör för lite för ungdomarna som inte mår bra. På Tippsta ligger thinnertrasor och allt är sönderslaget och Malmbergets fritidsgård lades ner.
Helikoptertransporter
- Pensionärer har inte råd med dyra bostadsrätter i Gällivare. De 27 lägenheter som LKAB bygger på Myråsen räcker ingenstans. FAB har ingen skuld i det här, de sitter i händerna på LKAB.
- Vi måste få någonstans att bo, varför ska man vara så förbannat förstående gentemot LKAB? Snart kan vi inte ta oss till kyrkogården i Malmberget. Jag förslår att man ordnar helikoptertransporter till Kilen och kyrkogården.
Var vill du bo i framtiden?
- I den takt som gruvan går fram, tror jag inte att Mellanområdet har någon framtid och Aitigruvan är i kanten av Gällivare, snart tar Aitik Gällivare. Vi får flytta till Porjus, säger Lars-Göran Hagström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om