LKAB satsar på lobbning - i Bryssel
LKAB satsar stora pengar på att försöka påverka EU:s makthavare. Nu heltidsanställer företaget en lobbyist i Bryssel.- Det är viktigt att ha ett kontaktnät där nere, säger kommunikationsdirektören Lotta Fogde.
- Vi har unika produkter och behöver unik representation, säger Lotta Fogde , som tycker att det är viktigt att någon verkar för bolagets intressen i EU.
Tackade nej
Anne Björck är medarbetare på lobbybyrån Kreab & Gavin Anderson som finns i Bryssel och som bland annat representerar svenska företag.
- Vi har försökt få LKAB som kund tidigare, men de har tackat nej, säger hon.
Men nu har alltså LKAB bestämt sig för att ha en heltidsanställd lobbyist i Bryssel.
Den personen är Göran Bäckblom - tidigare vd för Stiftelsen mineralindustrins teknikutveckling, MITU. Han bekräftar att han fått jobbet men vill inte kommentera ytterligare vilka frågor han ska jobba med.
- Alla detaljer är inte klara, men jag ska börja efter årsskiftet, säger han.
Dålig klang
I EU:s huvudstad Bryssel verkar omkring 15 000 lobbyorganisationer som företräder stora och små företag. EU har ett så kallat transparensregister som ska registrera lobbyföretag och öka insynen i deras arbete.
I Sverige har begreppet lobbning länge haft negativ klang och många förknippar ordet med skumma affärer och dolda agendor.
Självklart inslag
Men Daniel Sjöberg, som är assistent åt EU-parlamentarikern och före detta Kalixbon Cecilia Wikström, menar att lobbning är ett självklart inslag i EU.
- För parlamentarikerna är det inget konstigt. De vet om lobbyisternas intressen och ser det bara som ett sätt att få olika perspektiv på frågan. De är medvetna om lobbyisternas syfte, säger han.
Lobbning innebär att företag eller organisationer med särskilda intressen framför sina åsikter till politiska makthavare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!