LKAB kritiseras av Gruvfyran

– Vi har helt olika bilder av hur man ska stärka företaget. Så säger Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson om de besparingar som LKAB kommer att genomföra under det kommande året.

kritiska. Delar av Gruvtolvans styrelse kallade under onsdagen till presskonferens för att uttrycka sin kritik mot LKAB:s hantering av besparingarna.

kritiska. Delar av Gruvtolvans styrelse kallade under onsdagen till presskonferens för att uttrycka sin kritik mot LKAB:s hantering av besparingarna.

Foto: Emma Eriksson

GÄLLIVARE2015-05-13 18:33

Läs mer: LKAB svarar på kritiken

Under onsdagen samlades Gruvfyrans styrelse för att tillsammans gå ut med kritik gentemot LKAB:s sätt att hantera sparkraven.

Besparingen som ska minska arbetsstyrkan med 400 personer ska generera 280 miljoner kronor. I dagsläget finns endast varsel på tjänstemannasidan medan man på gruvsidan ska avsluta visstidsanställningar, strukturera om samt inte tillsätta de kommande pensionsavgångarna. De fackliga representanterna i Gruvfyran är oroliga att den strategin kommer att höja sjukfrånvaron och sänka företaget. Nu riktar de hård kritik mot LKAB.

­– De har lagt fokus på helt fel saker. Vi kan redan nu inte komma upp i den produktionsmängd vi ska ha. Ändå så ska de spara på anställningar, säger gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson.

LKAB har de senaste åren satsat 55 miljarder kronor för att öka produktionen, som i dagsläget skulle ha legat på 28 miljoner ton. I stället har den legat på 26 ton och alldeles nyligt skrevs siffran ner till 25.9 ton.

­– Nu plockas produktionsfolket bort. Vi hade fått sälja ännu mer om vi fått fortsätta, och på så sätt kunna stärka företaget. På sikt är det enda lösningen, säger Tomas Strömberg, som är huvudskyddsombud under jord.

Med mindre folk på plats är Gruvfyran förvissade om att antalet sjukskrivna kommer att öka - och så även olycksrisken. De uppger att läget redan nu är snävt och att längre frånvaro inte ersätts med några vikarier.

– Blir vi färre och inga vikarier tas in när någon är borta kommer det påverka den psykosociala arbetsmiljön. De anställda kommer att må dåligt och känna hög stress. Då är risken att de lättare råkar ut för arbetsplatsolyckor, säger Lasse Olausson som är huvudskyddsombud ovan jord.

I stället för att kapa i antalet anställda vill de att lastplatser och stigare borde ses över.

– I dag tappar vi lastplatser på grund av seismisk aktivitet. Då är risken stor att vi också tappar i produktion. Det går att kompensera detta om vi använder västra fältet, säger Tomas Nilsson.

Han uppger att deras åsikter inte är något nytt för ledningen.

­– Men det är tydligt att vi har en helt annan bild på hur besparingar ska göras, säger Tomas Nilsson, och tillägger att Gruvfyran dagligen möter oroliga medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!