LKAB-fest urartade- hotellet får böta

LKAB-festen spårade ut när dricksglas flög genom fönstret.Grand Hotel Lappland fångade allting på bild - tyvärr med otillåten övervakningskamera.

Storebror ser dig? Grand Hotell Lapland i Gällivare installerade en övervakningskamera utan tillstånd och nu får företaget böta 25 000 kronor.

Storebror ser dig? Grand Hotell Lapland i Gällivare installerade en övervakningskamera utan tillstånd och nu får företaget böta 25 000 kronor.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2010-07-13 19:40

Grand Hotel Lapland i Gällivare har sedan många år tillstånd för kameraövervakning i stora delar av hotellet. I fjol sattes ytterligare en kamera upp i anslutning till trapphuset och hotellobbyn.
- Vår bedömning är att trapphuset hör till hotellet, därför trodde vi att det var okej att ha en kamera där. Vi ville höja säkerheten för personalen. Nattreceptionisten jobbar ensam och vi har haft en del incidenter, obehöriga som är i hotelldelen och är ute efter att stjäla, säger Peter Aasa, hotelldirektör. 
Men enligt lagen om allmän kameraövervakning var det felaktigt att ha kamera där, eftersom trapphuset anses som en allmän plats som kräver särskilda tillstånd.
Nu bötfälls hotellet med 25 000 kronor i ett strafföreläggande.
- Det är luddiga regler men vi accepterar den bot vi har fått. En process mot beslutet tar tid och att bekosta jurister kostar pengar, mer än 25 000 kronor, säger Peter Aasa.
Delgav inte polisen
Och inte nog med det. Grand Hotel Lapland åker på ytterligare en ekonomisk smäll efter en LKAB-middag i fjol.
Det var ett arbetslag från gruvbolaget som hade abonnerat hotellrestaurangen, när festen delvis urartade.
- Vi hade skadegörelse i trapphuset. En av LKAB:s gäster kastade ett glas genom en fönsterruta. Det såg vi på övervakningskameran, säger Peter Aasa.
Incidenten dokumenterades med den otillåtna övervakningskameran och Lars Aasa, tvillingbror till hotelldirektören, skickade bilderna till LKAB.
- Det var LKAB:s säkerhetsavdelning som själva begärde ut bilderna för att få se vad som hände och därigenom ersätta oss. Men vi skulle ha lämnat bildmaterialet direkt till polisen, utan att delge LKAB.
Fortsatt oövervakatGenom att förmedla bilder från kameraövervakningen bröt nämligen Lars Aasa mot tystnadsplikten och därför bötfälls han med 8 000 kronor.
- Det känns trist. Vi ville ju inte att rättsväsendet skulle belastas med en sån här sak, säger tvillingbrodern Peter Aasa.
Har ni blivit ersatta i efterhand av LKAB?
- Nej. Kontentan blev att vi åkte på alla smällarna.
Den totala notan för Grand Hotel Lapland blev kostsam - 33 000 kronor.
Samtidigt är trapphuset fortsatt oövervakat.
- Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra. Kameraöverakning har helt klart en lugnande effekt. Sen är bevisföringen enklare när det väl händer något, säger hotelldirektör Peter Aasa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om