Fem bolag åtalades för dödsolyckan år 2010. LKAB var uppdragsgivare åt NCC, som i sin tur hade en rad underentreprenörer. En mobilkran användes i arbetet då linan lossnade. I teknisk utredning har man kunnat konstatera att linan inte satt fast i kranen ordentligt och rullades ut helt och hållet. Anders Lindberg, informationschef på LKAB, påpekar att det tydligt visar att det är ett tekniskt fel, och inte ett fel på metoden såsom åklagaren Stig Andersson bland annat framfört i rätten.
– Nu har hovrätten konstaterat det LKAB hävdat också, det fanns ingen bättre arbetsmetod att använda i det här sammanhanget och det var ett tekniskt fel på mobilkranen som inte upptäcktes trots att den var besiktigad, säger Anders Lindberg.
Metoden är enligt Lindberg praxis i schaktarbeten, både ovan och under jord.
– Att fästa en fast schakthängställning skulle innebära ännu större risker under korta jobb. Man skulle behöva hänga i en arbetskorg i alla fall, dessutom med tunga stålställningar runtomkring. Därför är det LKAB:s åsikt att det här var det säkraste sättet. Det var inte metoden i sig det var fel på, det var ett tekniskt fel på kranen
Vad säger ni om domen?
– Vi ser den som en lättnad, att hovrätten går på tingsrättens linje och att de anser att vi tog ansvar den övergripande arbetsmiljön. Sedan kan vi konstatera att det varit en lång väntan för alla inblandade, och det är olyckligt att allt tagit sådan tid.
Hur har olyckan påverkat rutinerna inom LKAB?
– Vi ändrade direkt rutinerna för den här typen av arbete. Till exempel har vi infört att man ska sänka arbetskorgen hela vägen ner till schaktet innan någon människa kliver i. Vi har tagit fram en ny typ av mobilkran, och det arbetet pågick redan då. Den har ännu mer säkerhetsutrustning och har tagits fram av BDX, säger Lindberg.