LKAB-bossen: ”Aldrig varit så svårt att förutse som nu”

5,7 miljarder i vinst under det andra kvartalet är bra i ett osäkert världsläge. Men det är just ordet osäkert som kommer att prägla resten av året för LKAB. ”Det har väl aldrig varit så svårt att förutse som nu”, säger vd:n Jan Moström.

Jan Moström, vd i LKAB, tycker att rörelseresultatet för andra kvartalet är bra med tanka på världsläget. ”Det är klart att vi har en extrem osäker framtid", säger han.

Jan Moström, vd i LKAB, tycker att rörelseresultatet för andra kvartalet är bra med tanka på världsläget. ”Det är klart att vi har en extrem osäker framtid", säger han.

Foto: Per Lundström

Gällivare2022-08-12 20:00

LKAB:s rörelseresultat under det andra kvartalet är 5,7 miljarder kronor. Det är 1,4 miljarder sämre än under första kvartalet. Men det sker samtidigt i en osäker tid med kriget i Ukraina. 

– Det går ju inte att vara missnöjd med ett rörelseresultat på 5,7 miljarder. Det skulle vara lite förmätet skulle jag säga. Mycket av det resultatet är genererat av fortsatt hyggligt goda villkor även om vi har haft en successiv nedgång i järnmalmspriset under hela kvartalet och egentligen hela året, säger Jan Moström och fortsätter:

– Det som vi kanske har att hantera är att vi har lite problem med våra volymer. Det är en konsekvens att vi har haft två års pandemin och att vi inte har hanterat våra repstopp utifrån vad som är optimalt för vår verksamhet. Utan utifrån hur vi ska begränsa smittspridning.

Vad tror du om efterfrågan på järnmalm under resten av året?

– Det är jättesvårt att säga. Sannolikheten är större att vi kommer att ha en sämre efterfrågan än en bättre efterfrågan. Det betyder att vi har en större sannolikhet att det blir en prispress på järnmalm än att vi ska se någon prisuppgång.

Och just osäkerhet om vad som kommer att hända kommer att prägla resten av året.

– Jag har jobbat i så många år i den här branschen och jag skulle säga att det har väl aldrig varit så svårt att förutse som nu. Vi har tre-fyra stora faktorer på global nivå som kan påverka. Givetvis är det Ryssland och Ukraina, Kina-Taiwan, covid och Kinas förhållande till USA. Var och en av de här har en jättepåverkan på global nivå och de samverkar eller motverkar varandra. Jag skulle säga att det är väldigt svårt.

Finns det något ni själv kan påverka för att göra det lättare under resten av året?

– Det vi jobbar med är att öka vår produktionseffektivitet. Man ska ha i minnet att marknaden är extremt volatil i vår bransch. Det är två saker som kan balansera det här om priserna sjunker. Det är att ha en bra balansräkning och det har vi. Det andra är att öka vår effektivitet och produktivitet. Det är kort sagt att vi balanserar våra kassaflöden så att vi prioriterar aktiviteter och åtgärder som måste göras. Och så börjar vi att skjuta fram saker som är möjliga att skjuta fram för att minimera våra kostnader.

Den starka dollarkursen och att Kina släpper på sina covidrestriktioner och därmed får en ökad produktion är positiva faktorer för LKAB. En av de negativa är oron som finns i tysk industri för att det ska bli elbrist där.

– Tyskland är ju Europas finansiella och industriella motor. Hackar den då hackar resten av Europa. Så enkelt är det. Hamnar vi i en situation där akut elbrist försvårar eller till och med stänger ner delar av tysk industri då blir konsekvenserna att det kommer att påverka oss negativt på ett eller annat sätt.

Trots det osäkra läget i världen säger Jan Moström att det andas optimism i LKAB framåt.

– Självklart gör det det. Det här är en del i ett gruvbolags vardag. Vi har extremt volatila marknader oavsett om vi har alla de faktorer som vi har nu eller inte. Vi måste jobba strategiskt, vilket betyder att självklart anpassar vi oss till marknadsläget. Men våra strategiska planer och investeringsinitiativ ligger ju fast. Det vi kan göra är att anpassa tidpunkten och tajmingen för våra aktiviteter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!