LKAB betalar 180 miljoner för äldreboende

I höst startar bygget av det nya äldreboendet som ska ersätta Gunillahem och delar av Lövberga i Malmberget. Platsen är Forsgården invid Vassaraälv. Det är ett 180 miljonersprojekt som LKAB betalar. Beräknad inflyttning oktober 2016.

Det nya äldreboendet ersätter Gunillahem och delar av Lövberga i Malmberget. Här finns inhägnade trädgårdar och grillplats vid Vassaraälv.Ritningar: WSP

Det nya äldreboendet ersätter Gunillahem och delar av Lövberga i Malmberget. Här finns inhägnade trädgårdar och grillplats vid Vassaraälv.Ritningar: WSP

Foto: Ritningar WSP

GÄLLIVARE2013-04-11 05:00

I sommar påbörjas rivningarna av de gamla Forsgårdsvillorna där det nya äldreboendet ska byggas. Äldreboendet har drygt 70 lägenheter, med möjligheter till framtida utbyggnad.

- Upphandlingen har börjat nu och bygget startar under sen höst. Gällivare kommun är byggherre och har anlitat Topbostäder AB, Åke Engman, som projektledare. LKAB betalar. Det blir inflyttning om två år då Gunillahem måste var tomt på grund av att det blir rasområde där, säger miljö- och byggchef Antero Ijäs.

Landskapsarkitekt Anna Nordmark vid WSP har ritat förslaget till utemiljö med två inhägnade trädgårdar, uteplatser, café, planteringar och gräsytor. Från den gemensamma trädgården leder en gångväg runt byggnaden.

Från gångvägen leder en stig ned till en grillplats vid Vassaraälv. I anslutning till rehabiliteringsverksamheten i äldreboendet finns en trädgård med uteplats samt redskap för rehabilitering
i utemiljö.

Psykiatrihus
När Forsgårdsvillorna rivs ska verksamheter flytta. Huset Älvbacka rivs och ett nytt psykiatrihus kommer sannolikt att byggas upp i anslutning till det nya äldreboendet. Landstingets personalbostäder som finns i området flyttas till vårdcentralen Forsen.

- Planerna är att kommunen blir ägare till vårdcentralen Forsen första juli. Vårdcentralens lokaler byggs om i samverkan med landstinget och landstinget hyr 20 personalbostäder av kommunen. Detta under förutsättning att kommunens politiker fattar det beslutet, säger Antero Ijäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om