Ljus arbetsmarknad i Gällivare och Jokkmokk

GÄLLIVARE/JOKKMOKK. Det ser ljust ut på arbetsmarknaden i Gällivare och Jokkmokk. Speciellt bra ser det ut i de mansdominerade yrkena inom industri och transport. Men för undersköterskor saknas fasta tjänster.

Gällivare2008-06-14 06:00
Arbetslösheten har aldrig varit så låg i Gällivare och Jokkmokk. Det säger Anja Karlsson och Lena Jatko, vid arbetsförmedlingen. Den öppna arbetslösheten i Gällivare är 2,8 procent, i Jokkmokk 2,3. Räknar man med personer som omfattas av något program stiger siffran en procentenhet, men även detta är riktigt bra siffror för inlandskommunerna.
År 1996 fanns 1 200 personer
i arbetslöshetskön i Gällivare, nu är siffran 340.
- En otroligt positiv utveckling, säger arbetsförmedlingens chef Lena Jatko.
Undersköterskor går till gruvan
I vårprognosen för området Gällivare/Jokkmokk ser man en viss avmattning, men med stora satsningar i LKAB med ny huvudnivå och i Jokkmokk med ombyggnationen av Akkats för 900 miljoner, är läget fortsatt ljust.
I de mansdominerade yrkena inom industri och transport ser det mycket bra ut. I de kvinnodominerade vårdyrkena är läget sämre. Även om behov av arbetskraft finns så erbjuds inte undersköterskor tillsvidare tjänster. I stället nyttjas de som vikarier under långa tider, vilket medför osäkra anställningar och flykt till mer välbetalda yrken inom industrin. Många har gått över till gruvnäringen.
Arbetsgivarna inom vård och omsorgsyrkena bör ta vara på sin personal, säger Anja Karlsson.
- Vi ser att de söker sig till andra yrkesområden. Vad gör arbetsgivaren om det inte finns personal i framtiden?
Arbetslöshetssiffrorna för män är 2,5 procent, för kvinnor 3,2 procent. Antalet deltidsanställa och timanställda är fortsatt högt och de flesta är kvinnor.
Tuffare för ungdomar
Ungdomarna har det tuffare på arbetsmarknaden, speciellt de som saknar gymnasieexamen. Ungdomsarbetslösheten är 4,5 procent. Alla ungdomar mellan 18-25 år som vänder sig till arbetsförmedlingen garanteras en sysselsättning inom 90 dagar.
Stora problem på arbetsmarknaden har lågutbildade diversearbetare med lång tid av arbetslöshet bakom sig. Finns funktionshinder med i bilden har arbetsförmedlingen möjlighet att skapa jobb genom praktik eller lönebidrag.
I framtiden väntas en tillströmning av personer som nu befinner sig i rehabilitering hos Försäkringskassan. Nya hårdare krav på att söka nya jobb för sjukskrivna väntas ge effekter på arbetsmarknadsstatistiken.
Brist är det på lastbilsförare, bussförare, svetsare, plåtslagare, mekaniker, biomedicinska analytiker och tandhygienister. Det är överskott på grundskollärare, men viss brist på förskollärare och gymnasielärare.
Arbetsförmedlingen bedömer att rekryteringsbehov finns inom yrken som gruvarbetare, civilingenjörer och tekniker.

Fotnot: Prognosen sträcker sig fram till mitten av år 2009 och bygger på intervjuer med arbetsgivare i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!