185 rum fördelat över fem våningar om drygt 6 000 kvadrat. Så ser planerna ut för det nya hotellet som planeras att byggas upp vid Dundrets fot. Det framkommer i den handling om bygglov som inkommit till Gällivare kommun. I hotellet kommer det även att få plats med reception och en restaurang.
– Allt som ska finnas i ett modernt hotell kommer att finnas i hotellet om bygglovet går igenom, säger Johannes Sundelin (S), ordförande för Dundret fjällanläggningar AB.
Enligt honom rör det här sig om en ny intressent som lämnat in bygglovet och inte Nowland, som tidigare visat ett intresse för att exploatera Dundret. Nowland och Gällivare kommun gick för drygt ett och ett halv år sedan ut med ett samråd om att tillsammans se till att Dundret till år 2032 är en fjällby med plats för 5 000 gäster, butiker och nöjesliv.
Året runt.
De planer som Nowland haft har utöver ett större hotell även inkluderat andelslägenheter som är tänkta att kunna hyras ut. En modell som bolaget jobbat med vid andra projekt i Jämtland och Härjedalen.
– Det handlar om två till tre miljarder. Mycket pengar men vi är helt inne på att göra det. Det här blir av, sa bolagets vd Robin Dangoor, vid samrådet.
Enligt Johannes Sundelin finns det fortfarande intresse från Nowland att agera på sina planer på hotell och lägenheter på Dundret. Bolaget är också involverat i arbetet med att ta fram detaljplanen.
– Jag törs inte uttala mig om när, men det känns som att vi har konstruktiva dialoger och att de vill satsa på Dundret och Gällivare, säger han.
Den nya intressenten som lämnat in bygglovshandlingarna för hotellbygget är Kalvasta och dess underbolag Mefab. Kalvasta är ett litauiskt bolag vars huvudsysselsättning är att uppföra industri- och kommersiella byggnader. Bolaget sysslar även med produktion av timmer och stålkonstruktion riktat mot industrin och den svenska gruvindustrin. Ett av företagens fyra underbolag Mefab har sitt huvudsäte i Gällivare och har som huvudsyssla att producera timmer, samt byggnadskonstruktion.
Enligt Kalvasta omsatte företagskoncernen drygt 475 miljoner kronor, eller 42 miljoner euro, under förra året och de har tagit sikte på att expandera med 10-15 procent per år. Idag har koncernen drygt 200 anställda.
Bygglovshandlingarna för det nya hotellet har behandlats i miljö-, bygg- och räddningsnämnden men fått avslag med hänvisning till att det fortsatt återstår frågetecken gällande detaljplanen för området där Kalvasta vill bygga hotellet.
Detaljplanen för Dundret är en så kallad exploatörsdriven detaljplan.
– Det vill säga att exploatören, i detta fall Dundret, har huvudansvaret för att tillse att detaljplanearbetet har de underlag som behövs för framdrift. I dagsläget kvarstår en del utredningar som måste göras innan granskning kan ske. Vi hoppas på att gå ut med detaljplanen på granskning så snart alla kvarvarande frågetecken är lösta, säger Nina Eliasson, samhällsbyggnads- och teknikchef vid Gällivare kommun.
Johannes Sundelin menar att man från fjällanläggningens sida gör allt för att processen ska gå så fort som möjligt men att även berörda myndigheter måste få det att gå så snabbt som möjligt.
– Vi vill kunna göra det så snabbt som möjligt men samtidigt måste det skötas i rätt ordning enligt konstens alla regler, säger han.