Liberalerna: "Lägg ned psykiatrin på Gällivare sjukhus"

Liberalerna i Gällivare anser att vården bör centraliseras för att mer effektivt samla kompetensen inom psykiatrin. "Vi vill samtidigt att det finns en närheten till vården genom att ha psykologer vid länets hälsocentraler", säger Patrik Szefer (L).

Patrik Szefer anser att Regionen borde genomföra en centralisering av psykiatrin.

Patrik Szefer anser att Regionen borde genomföra en centralisering av psykiatrin.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-09-03 19:30

En centralisering skulle enligt Patrik Szefer öka kvalitén på psykiatrivården.

– Idag är redan viss verksamhet inom regionen centraliserad så som missbruksvården. Det i kombination med att det inte finns kapacitet för att vidareutreda barn i Gällivare och de i alla fall skickas till Sunderbyn eller södra Sverige för utredning gör att man kan ifrågasätta sjukhusets funktion, säger han.

Enligt Patrik Szefer skulle en nedläggning av Gällivare sjukhus psykiatri frigöra medel för att psykiatrivården skulle kunna komma närmare medborgarna i kommunerna om det anställs psykologer vid länets hälsocentraler.

– Psykologerna på hälsocentralerna skulle kunna göra samma jobb psykologerna idag gör på Gällivare sjukhus och även de har samma möjlighet att remittera patienter till Sunderbyn, säger han.

Inom regionen har Liberalerna tidigare lyft frågan om att ha ambulerande verksamhet i länet. Då var det tal om att få ut en distriktsköterska som kunde göra enklare återkontroller eller kanske ta ett blodprov. Patrik Szefer anser att samma modell även skulle kunna gå att applicera inom psykiatrin tillsammans med digital teknik.

– Det finns lyckade exempel på ambulerande psykatri från både Ryssland, Norge och Sverige. Där har polisen kunnat frigöras från det uppdraget och kunnat ägna sig åt mer polisiära uppgifter, säger han.

Med liberalernas förslag skulle den slutna vården bli förlagd enbart till Sunderbyn och inte så som det är idag när det finns sluten vård i Gällivare. Utöver Gällivare och Sunderbyn ges det även sluten psykiatrisk vård i Piteå i länet.

Patrik Szefer är medveten om att Regionen står inför ett större sparkrav men menar att om hälsocentralerna får i uppdrag att jobba förebyggande och nära kan vårdkostnaderna på längre sikt minska om man i och med närheten lyckas fånga upp patienterna i ett tidigare skede. Det finns även pengar att använda sig av i Sunderbyn om psykiatrin vid Gällivare sjukhus läggs ned.

Patrik Szefer anser även att en centralisering skulle kunna skapa fler dedikerade långtidsvårdplatser i Sunderbyn för personer med psykiska problem.

– Det ska inte vara någon skillnad på var i landet man bor och kvalitén på vården. Vi borde med förändringen kunna få likvärdig vård här i norr som man får söderut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!