Han är en av dem som jobbar med att göra lavinprognoser och i slutet av januari släpps den första för Kirunafjällen. Någon specifik för Dundret finns inte och han vill poängtera att lavinprognoser är övergripande för stora områden. Ingen prognos kan svara på exakt var nästa lavin kommer att gå.
Lavinen som gick på Dundret var oväntad för många. Mattias Tarestad säger att man som skidåkare på ett enkelt sätt bör kunna få information om säkerheten när en anläggning erbjuder såväl pist- som offpiståkning.
– Det ligger på den som utsätter sig för risken att informera sig och fatta välgrundade beslut, säger Mattias Tarestad.
Han berättar att fjällkedjan har haft relativt lite snö hittills i vinter. Det har varit ett tunt snötäcke och snön får då sämre bärighet. Med mer kompakt snö ovanpå, vilket kan skapas av vind, så får man kompakt snö ovanpå den lösa.
– Det är receptet för laviner. Svag snö under och hård snö på är typexemplet för hur laviner bildas. Vi varnar ofta för lä-sluttningar. Vill man bara ha ett tips - håll reda på var det har blåst och var snön har landat. Är sluttningen då brant nog så kan det gå laviner.
Alltså – har det snöat och sedan blåst mycket och vinden har flyttat på snön, då kan man räkna med att lavinfaran har ökat.
– Ett riktigt tjockt snötäcke är mer stabilt än ett tunt. Och om det blåser mycket så är det ett litet avstånd mellan en ofarlig och en farlig plats. När det kommer ny snö så ska man vara extra vaksam som åkare.
Mattias Tarestad har själv varit på Dundret tidigare och beskriver terrängen.
– Det är ganska stora platåer och det gör att bara några centimeter snö gör att sluttningarna blir väldigt känsliga för snödrev och vind. Om det börjar blåsa så ökar lavinfaran – för var hamnar snön? Jo på den sida av fjället som ligger i lä. Det kan räcka med fem centimeter i området, så kan det samlas ganska djupa snömängder.
Han uppmanar folk att lära känna miljön de ska vistas i, för att kunna identifiera sluttningar som kan skapa laviner.
– Det bästa tipset är håll koll på lutning, via kartor där man kan se var det är nog brant att kunna bli lavinfarligt, det finns för hela fjällkedjan. All terräng där laviner kan gå är markerad. Det skulle vara det första jag gjorde om jag ville åka offpist, att kolla var det kan finnas lavinrisk.